Staten halter efter de andre sektorer, når man måler andelen af ansatte med ikke-vestlig baggrund. Mens andelen var stigende i både kommuner, regioner og det private erhvervsliv fra 2014 til 2015, havde staten derimod et lille fald fra 3,6 til 3,5 pct. Det skriver Ugebrevet A4.
Tilbagegangen kritiseres af FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte. Formand Bente Sorgenfrey peger på, at regeringen ved trepartsforhandlingerne lagde op til, at hele samfundet skulle tage ansvar for at ansætte flygtninge og folk med anden etnisk baggrund end dansk.
- Derfor er det kedeligt, at staten ikke går forrest. Det er svært at få de private virksomheder til at tage sagen alvorligt, hvis man ikke selv viser sig som et godt forbillede, siger FTF’s formand, Bente Sorgenfrey.
Synspunkt møder opbakning hos oppositionen
- Det er klart, at hvis regeringen beder alle andre om at løfte sig på det her område, så burde de også kigge indad og se på, om der er nogle områder, hvor man burde gå i front, siger Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen.
Finansminister, Claus Hjort Frederiksen, lægger vægt på, at andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande fra 2005 til 2014 steg fra 2 til 3,6 pct.
- Det er selvfølgelig beklageligt, at tallet for 2015 er faldet med 0,1 procentpoint i forhold til 2014, men det er regeringens forventning, at målsætningen på 4 pct. vil være opfyldt inden 2019, skriver ministeren i en mail til Ugebrevet A4.
På spørgsmålet om, hvordan regeringen vil sikre, at andelen af ikke-vestlige indvandrere fremover forøges, svarer Claus Hjort Frederiksen:
- Måltallet bliver offentliggjort hvert år, så ministerierne kan følge med i, hvordan det går med at opnå målsætningen. Ministerierne bliver på den måde løbende opfordret til at sikre, at målsætningen bliver opnået.
Uforløst potentiale i statsjob
Ikke vestlige indvandrere og efterkommere udgør ifølge Danmarks Statistik 8,1 pct. af befolkningen. I kommunerne udgør de 5,5 pct. af de ansatte. I regionerne er tallet 5,3 pct. og i private virksomheder 5,7 pct.
Integrations- og arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet Anders Ejrnæs forklarer til Ugebrevet A4, at de fleste indvandrere i den kommunale sektor er ansat i rengøringsjob, ældreplejen eller som social- og sundhedsarbejdere. Han ser et stort uforløst integrationspotentiale i at få flere etniske minoriteter ansat i staten, hvor stillingerne generelt kræver at højere uddannelsesniveau.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.