dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Stigende arbejdsomkostninger og afdæmpede forbrugerforventninger

KLUMME Ugens statistik-tal - om bl.a. svag inflation og et grønt skattetryk, der falder

Når priserne er lave er det en god nyhed for forbrugerne. Til gengæld er lave priser ofte et udtryk for, at økonomien har det med at stå stille.

I august var inflationen i EU på et rent nul. I Danmark var inflationen oppe på 0,3 pct., hvilket må betragtes som en meget svag inflation. Måneden før var inflationen 0,5 pct. i Danmark, mens den var 0,2 pct. i EU.

Det er især prisen på fjernvarme, der holder prisudviklingen nede i Danmark, mens det i EU særligt er prisen på benzin. Fratrækkes energi og ikke-forarbejdede fødevarer, der er en ofte anvendt indikator for den underliggende inflationstakt, var inflationen i august 1,2 pct. i Danmark, 0,8 pct. i EU. Det betyder at inflationen i Danmark trods alt fortsat ligger over inflationen i det samlede EU.

Miljøskatter
har for husholdningerne en tendens til at vende den tunge ende nedad. For virksomhedernes vedkommende er der mulighed for at vælte en del af afgifterne over på priserne. Derfor er det ikke uinteressant at se, at de samlede miljørelaterede skatter faldt fra 80,1 mia. kr. i 2013 til 79,3 mia. kr. i 2014. Dermed faldt det grønne skattetryk fra 4,3 pct. af BNP i 2013 til 4,1 pct. i 2014. I perioden 2008-2014 har det grønne skattetryk dog ligget relativt stabilt mellem 4,0 og 4,3 pct.

Miljøskatteprovenuet fra husholdningerne var i 2014 på samme niveau som i 2013, mens virksomhederne betalte 3 pct. mindre i 2014 end i 2013. Dermed stod husholdningerne i 2014 for 57 pct. af de samlede miljørelaterede skatter og afgifter, mens virksomhederne tegnede sig for 43 pct.

Humøret holder
Helt generelt må man sige, at forbrugertilliden har det svært - med en faldende tendens. Forbrugertilliden er i september 5,0 mod 9,2 i august. Niveauet ligger dermed noget lavere end gennemsnittet for de seneste seks måneder på 10,0. Indikatoren belyser befolkningens syn på den nuværende og den fremtidige økonomiske situation.

Men, men, men danskerne er ikke sådan til at slå ud af kurs på humøret. Forbrugerne vurderer nemlig fortsat, at familiens økonomiske situation i dag er bedre end for et år siden, da indikatoren er 3,1. Gennemsnittet for det seneste halve år er 5,5. Samtidig vurderer forbrugerne fortsat, at Danmarks økonomiske situation er bedre end for et år siden. Indikatoren er 12,2, og ligger dermed lavere end gennemsnittet for det seneste halve år, som er 17,8.

Meget tyder på, at detailsalget efter en kortere opblomstring på det sidste er ved at blive mere afdæmpet. Fra juli til august faldt detailsalget med 0,1 pct. Den lille nedgang kom efter store stigninger i juni og juli. Detailsalget var i tre-måneders perioden juni-august 0,8 pct. højere end i marts-maj.

I august kan en del af nedgangen i det samlede detailsalg adresseres til et faldt i tøjkøbet på 4,7 pct. Selvom det kun udgør ca. 10 pct. af den samlede omsætning, trak nedgangen alligevel det samlede salg ned. På den anden side kunne man se, at salget af fødevarer og andre dagligvarer steg med 0,9 pct.

Arbejdsomkostninger stiger
Når arbejdsomkostningerne her i landet stiger mere end i de lande, som vi samhandler med, forringes Danmarks konkurrenceevne. Hvor meget kan man ikke sige præcist, da omkostninger kun er et blandt flere faktorer, der påvirker konkurrenceevnen. I årets 2. kvartal steg arbejdsomkostningerne pr. time 2,2 pct. i den private sektor i Danmark i forhold til samme kvartal året før, mens stigningen i hele EU gennemsnitligt var på 2,0 pct.

I USA var stigningen i arbejdsomkostningerne i samme periode på 1,9 pct.
Generelt steg arbejdsomkostningerne mere i end i mange andre lande, men der er også nogle betydelige landeforskelle.

Tyskland, Sverige og Storbritannien er blandt de lande, som Danmark har den største samhandel med. I 2. kvartal var væksten i arbejdsomkostningerne pr. time på årsbasis 3,5 pct. i Storbritannien og 3,2 pct. i Tyskland. Begge lande havde dermed markant højere stigning end Danmark. I Sverige var den årlige stigning i arbejdsomkostningerne i 2. kvartal 1,8 pct. og dermed 0,4 procentpoint lavere end stigningen i Danmark.

Preben Etwil, Chefkonsulent i Danmarks Statistik
Udvalgt og kommenteret for 'egen regning'

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/stigende-arbejdsomkostninger-og-afdaempede-forbrugerforventninger

GDPR