dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Stor forskel på hvor mange børn kommuner anbringer

Data fra Rockwool-fonden viser store forskelle i anbringelsesfrekvensen og valg af anbringelsestilbud

Kommunale anbringelsesfrekvenser, der varierer fra 0,03 pct. til 3,5 pct., er så 'bemærkelsesværdige' og 'overraskende', at det ikke giver mening at tale om et landsgennemsnit for antallet af anbragte børn i Danmark.  

Det sagde professor Inge M. Bryderup fra Institut for sociologi og socialt arbejde på Aalborg Universitet, da hun mandag holdt oplæg på Socialpædagogernes konference 'Sammen om den rette indsats'.

Oplægget med titlen 'Hvad ved vi?,' byggede på data fra en række register-kørsler i RockWool-fondens databaser foretaget med det formål at aflive myter indenfor anbringelsesområdet og endvidere sætte data i en historisk kontekst.

Kommunale forskelle kalder på mere forskning
Register-kørslerne viste også store forskelle i forhold til, hvilket tilbud kommunerne anvender, når der anbringes et barn udenfor hjemmet. Andelen af anbragte børn i familiepleje varierer således fra 15 pct. til 80 pct, hvilket svarer til en procentuel afvigelse fra landsgennemsnittet på op til 73 pct. 

Denne forskel kaldte Inge M. Bryderup for 'ekstremt stor', og da det ikke ud fra krydskørsler var lykkedes hende at finde en fyldestgørende forklaring på nogen de kommunale udsving, understregde hun behovet for mere forskningsbaseret viden på området.

Kommunalreformer har ændret anbringelsesmønstre
Set med kommunale briller er det endvidere bemærkelsesværdigt, at RockWool-fondens data afslører afgørende ændringer i anbringelsesmønstret efter både kommunalreformen i 1970 og strukturreformen i 2007. I begge tilfælde skete der nemlig en stigning i anvendelsen af familiepleje:

Før kommunalreformen i 1970 lå anvendelsen af familiepleje i 50 år konstant på 15 pct., men fra begyndelsen af 1980'erne og frem til 1988 steg anvendelsen af familiepleje til 40 pct.

Fra 1988 og frem til 2010'erne lå andelen af familieanbringelser konstant på de 40 pct., men herefter steg familieanbringelserne i 2014 til 60 pct. 

Kommunernes andel af de samlede udgifter til anbringelsesområdet er endvidere steget fra 64 pct. før år 2002 til, siden 2008 at udgøre 100 pct. Dette er ligeledes en følgevirkning af strukturreformen i 2007. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/stor-forskel-pa-hvor-mange-born-kommuner-anbringer

GDPR