
Hvordan går det med at udbrede de nye kommunale plejefamilier? Hvordan går det med at udvikle plejefamilieområdet, herunder med en øget specialisering? Det skal AKF bl.a. finde svar på i et nyt evalueringsprojekt for Socialstyrelsen.
Kommunale plejefamilier blev indført i begyndelsen af 2011 som en følge af Barnets Reform. De adskiller sig fra almindelige plejefamilier ved, at plejeforældrene har særligt gode uddannelsesmæssige forudsætninger, så de kan imødekomme det anbragte barns behov. Desuden får de kommunale plejefamilier særlig supervision og støtte. Sideløbende skal evalueringen afdække, om der sker andre former for specialisering på plejefamilieområdet.
Programleder i AKF, Jill Mehlbye, står for evalueringen. Hun har gennem mange år beskæftiget sig med, hvordan der kan ydes en effektiv indsats i forhold til socialt udsatte børn og unge.
- De kommunale plejefamilier er et tilbud til de mere behandlingskrævende børn og unge, som både har brug for ekstra støtte ved særligt uddannede plejeforældre, og som også kan opfylde barnets behov for særlig omsorg og nære relationer til voksne.
Kommunernes erfaringer skal anvendes
Projektet undersøger kommunernes erfaringer med at anbringe børn i kommunale og specialiserede plejefamilier, og det skal kortlægges, hvor meget kommunerne benytter sig af mulighederne. Desuden skal undersøgelsen beskrive de rammer, som plejefamilierne udfører deres arbejde under og vurdere, hvad der fungerer godt.
- Vi forventer, at projektet kommer med ny viden om, hvor langt man er kommet med at indarbejde kommunale og specialiserede plejefamilier, og hvordan implementeringen i kommunerne kan sikres, siger Hans Hummelgaard, vicedirektør i AKF.
Projektet løber frem til efteråret 2013, og i den periode skal AKF besvare spørgsmålene:
Hvor langt er kommunerne kommet med at indarbejde kommunale og specialiserede plejefamilier?
Hvilke rammer og vilkår gælder for plejefamiliernes arbejde?
Hvad understøtter, og hvad hindrer implementeringen i kommunerne?
Projektet er finansieret af Socialstyrelsen.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.