
RANDERS: Randers Kommune har succes med et projekt, der skal forbedre indsatsen for udsatte unge på kontanthjælp. Projektet, der involverer blandt andet superligaklubben Randers FC, har vist, at kommunerne kan hjælpe markant flere unge videre i livet, så de kan forsørge sig selv. Og det endda uden, at det koster en formue, lyder det fra kommunen.
Jobcenter Randers, superligaklubben Randers FC, Daghøjskolen i Randers og AOF Midt. Alle er gået sammen i et forsøgsprojekt, der skal forbedre indsatsen for de mest sårbare unge på kontanthjælp. Og det virker.
Siden projektet, der hedder AHEAD, blev skudt i gang i oktober sidste år, er der sket en markant udvikling i antallet af unge, som kommer videre i livet og forsørger sig selv. Og samlet set er Randers Kommune gået fra at ligge på niveau med landsgennemsnittet til nu at ligge et pænt stykke over.
- Psykisk sårbare unge har ofte komplicerede problemer, og traditionelt har kommunerne haft meget svært ved at hjælpe dem. Med projektet har vi sat os det mål at fordoble antallet af unge, der kommer videre i job eller uddannelse inden for et år. Og det tegner godt, at vi allerede nu har så gode resultater. Det er fantastisk ikke mindst for de unge selv at se, at det kan lykkes. Og det viser også, at kommunerne godt kan hjælpe flere, hvis de laver lidt om på deres indsats, siger Jørgen Haunstrup, afdelingsleder i Aktiv indsats og revalidering på Jobcenter Randers.
Bedre sammenhæng
Projektet foregår på den måde, at jobcenteret sammen med den enkelte unge finder ud af, hvilke ønsker, behov og problemer, der er - og så bliver der lagt en udførlig plan for, hvad der skal til for, at den unge kan begynde i job eller uddannelse. Det kan fx være, at en ung på den baggrund får danskundervisning på AOF om mandagen, er i praktik tirsdag og onsdag, får social færdighedstræning eller måske misbrugsbehandling om torsdagen og kostvejledning på Sundhedscenteret om fredagen.
- Tidligere er tilbuddene kommet mere i forlængelse af hinanden, sådan at en person måske først har fået social færdighedstræning i nogle uger, og derefter er kommet i praktik. Her gør vi det hele mere sideløbende, og det har en god effekt. Fordelen er, at det hænger bedre sammen for de unge, fordi vi fra begyndelsen tager højde for hele deres situation - altså både, hvordan de fungerer på arbejdsmarkedet og i fritiden. Og faktisk er det her ikke en meget dyrere løsning end den indsats, vi lavede før, fordi tilbuddene langt hen ad vejen er de samme. Vi bruger dem bare mere effektivt og hensigtsmæssigt.
I projektet er daghøjskolerne tætte samarbejdspartnere med jobcenteret. De udbyder nemlig flere af de kurser, som de unge deltager i. Det samme er superligaklubben Randers FC, der gennem Randers FC Jobakademi hjælper med at finde praktikpladser til de unge.
- Vi ved, at de supplerende tilbud som fx danskundervisning, psykoedukation og social færdighedstræning virker godt, når de kombineres med virksomhedspraktik. Og her er vi meget afhængige af, at lokale virksomheder giver plads til de unge. Samarbejdet med Randers FC har derfor stor betydning, fordi de har et rigtig godt sponsornetværk, som de trækker på. Derfor har vi haft lettere ved at finde praktikpladser til de unge, siger Jørgen Haunstrup.
AHEAD-projektet
Projektet er støttet af Arbejdsmarkedsstyrelsen og har kørt siden oktober 2011. Formålet med projektet er at afprøve og finde metoder, der kan forbedre indsatsen for psykisk sårbare unge på kontanthjælp.
De seneste tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen bekræfter, at Randers, efter opstarten af Ahead-projektet i oktober 2011, har formået at hjælpe markant flere sårbare unge videre, mens udviklingen på landsplan har været status quo. På landsplan er 18 pct. af de unge i denne målgruppe således videre i job eller uddannelse efter et halvt år, mens andelen i Randers er steget fra 18 til 28 pct.
Der er løbende plads til 450 unge i alderen 18-30 år i AHEAD-projektet. Af de 450, som var en del af projektet i januar, er det indtil videre lykkedes at hjælpe 142 unge videre til ordinære job eller uddannelse.
AHEAD-projektet løber frem til udgangen af 2013, men Randers Kommune planlægger at bruge de gode erfaringer og gøre indsatsen permanent.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.