Syge mennesker er begyndt at flytte efter at få en førtidspension. Især hovedstaden oplever at folk flytter, fordi reglerne i København fortolkes mere rigidt end i andre kommuner. Og derfor er aspiranter til førtidspension altså begyndt at flytte. For eksempel fra København til Bornholm - eller fra København til Grenaa i Østjylland. Det skriver Ugebrevet A4.
Meldingen om flytninger lyder både fra en række private socialrådgivere, læger og andre fagfolk, der beskæftiger sig med udsatte, og tendensen bliver blandt andet bekræftet af Mette Heap, som er jurist og partsrepræsentant i virksomheden Din Socialjurist i vestjyske Skjern.
- Interessen for flyttemuligheden er steget på det sidste, så jeg får nu ca. en henvendelse om ugen om det alene fra folk, der ikke er mine egne klienter, fortæller Mette Heap og fortsætter:
- Jeg har mange klienter, der siger, at de vil flytte kommune, hvis deres pension ikke går igennem, og nogle, der faktisk flytter. Flere ville gøre det, hvis de havde penge til det – det udtaler mange i hvert fald. Det er et fænomen, der er opstået, efter at førtidspensions- og fleksjobreformen trådte i kraft.
Psykiater: Mine patienter flytter af nød
Socialrådgiver Pia Larsen, chef i det landsdækkende Socialrådgiverfirma Bisidderhjælpen, fortæller også omen stigning i flytninger efter førtidspension:
- Det er bestemt noget, vi oplever, at folk gør. Nogle gange er det vores anbefaling, at folk flytter fra de kommuner, hvor man tolker loven for stramt og restriktivt. Mange flytter fra Københavns Kommune til de omliggende kommuner. Der er også nogle, der flytter fra Sjælland til Jylland.
Psykiater Mogens Undén på Frederiksberg beklager udviklingen, men konstaterer, at et adresseskift kan være den eneste chance for de patienter, der bor i de mest restriktive kommuner.
- Jeg har flere patienter, der af nød flytter. Jeg ser mange, der har et ønske om at gøre det, siger Mogens Undén til Ugebrevet A4 og fortsætter:
- Inden for det seneste år er fire af mine patienter flyttet til Bornholm, Langeland og nogle af de jyske kommuner, hvor det går noget bedre med at bevilge førtidspension til syge mennesker.
Stor forskel på i kommunerne
På landsplan er der stor forskel fra kommune til kommune på, hvor mange personer, der får tilkendt førtidspension. Således viser tal fra Ankestyrelsen, at i 2015 tildelte Københavns Kommune førtidspension til 8 personer pr. 10.000 borgere, mens tallet i Frederikshavn var 46 pr. 10.000 borgere.
Det fik i juli professor i i socialret på Center for Retslige studier på Københavns Universitet, Kirsten Ketscher til offentligt at gå ud og sige, at noget tydede på, at København tolkede loven forkert.
- Selvfølgelig kan der være forskel på folk fra den ene by til den anden, men så stor er den altså ikke. Der er noget, der tyder på, at Københavns Kommune administrerer lovgivningen forkert, sagde Kirsten Ketscher.
Den udmelding kom hun med, efter at en undersøgelse, Avisen.dk stod bag viste, at antallet af mennesker, der kommer på førtidspension efter et endt ressourceforløb, svinger fra nul til 80 pct. fra den ene kommune til den anden.
Borgmester vejrer ændring i København
Ugebrevet A4 har spurgt Københavns Kommunes beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (R), hvordan hun forholder sig til, at den nye flyttetendens fungerer som en eksport af hovedstadens udgiftskrævende borgere.
Anna Mee Allerslev oplyser, at Københavns Kommune har nedsat en taskforce, der skal se på baggrunden for tildelingen af førtidspension og fleksjob i kommunen, ‘da vi uanset hvad, selvfølgelig ønsker at lære af andre og løbende forbedre vores praksis, der hvor det er muligt.’ Hun skriver desuden:
‘Som jeg har fortalt flere gange før, er der et bredt politisk ønske i Københavns Kommune om at tildele flere førtidspensioner til folk, der er åbenlyst berettigede. Vi arbejder selvfølgelig på at gøre det bedst muligt inden for lovens rammer.’
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.