Sygedagpengemodtagere kommer hurtigere tilbage i beskæftigelse som følge af sygedagpengereformen, viser en ny effektanalyse, men samtidig havde sygedagpengeområdet i 2016 nettoudgifter på cirka 800 mio. kr. mere end sygedagpengereformen fra 2013 forudsatte.
Merudgifterne skyldes blandt andet, at flere er på sygedagpenge end ventet, da reformen trådte i kraft, pointerer Beskæftigelsesministeriet. Der skal nu laves en analyse af økonomien i reformen, oplyser ministeriet
Dansk Arbejdsgiverforening peger på ophævelsen af varighedsbegrænsningen som 'hovedproblemet':
- Man kan i princippet modtage en ydelse under sygdom uden tidsbegrænsning. Det er i praksis en slags borgerløn. Og analysen viser netop, at den manglende tidsbegrænsning har fået udgifterne til at løbe løbsk, siger chefkonsulent Elisabeth la Cour.
Reformen betyder, at fristen for revurdering af sygedagpengemodtagere er fremrykket. Det betyder, at kommunerne inden 22 uger - mod før 52 uger - skal tage stilling til, om sygedagpengeperioden kan forlænges, eller om borgeren skal i jobafklaringsforløb.
Samtidig blev begrænsningen af varigheden efter 52 ugers sygedagpenge ophævet, da jobafklaringsforløbene ikke har nogen tidsbegrænsning. Det har givet længere sygdomsforløb, mens det fremrykkede revurderingstidspunkt i gennemsnit har afkortet det med knap tre ugedage, så den samlede effekt er kortere sygdomsforløb.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.