
21 offentlige sygehuse, som Arbejdstilsynet har vurderet siden starten af 2014, har fået en sur smiley. Det viser en optælling, som Fagbladet FOA har foretaget.
- Det er beskæmmende, at vi har en sygehussektor, hvor så stor en andel af sygehusene har problemer, og det går også ud over patienterne, siger arbejdsforsker med ekspertise i psykisk arbejdsmiljø Hans Hvenegaard til Fagbladet FOA.
Fagbladet har fået aktindsigt i de påbud, som har resulteret i en aktuel sur smiley på grund af psykisk arbejdsmiljø. Det er typisk akutte og medicinske afdelinger, der har problemer. Blandt andet akutklinikken på Gentofte Hospital.
Her er der ikke tid til at pleje døende patienter, som derfor dør alene, fremgår det af tilsynets påbud. Andre forhold, der nævnes, er, at patienter ligger med afføring i timevis, at medicin ikke bliver givet eller gives forkert, og at der ugentligt er medarbejdere, som går grædende hjem eller bryder grædende sammen på arbejde.
- Jeg kan nærmest ikke falde i søvn, fordi mine ben arbejder videre. Jeg kan vågne op med et sæt klokken tre om natten og tænke 'jeg har glemt at give en pille'. Chokvågninger sker hele tiden, fortæller Pia Rasmussen til fagbladet. Hun er social- og sundhedsassistent på afdelingen.
Pressede ansatte
Det altoverskyggende problem i de mange påbud er, at personalet er presset af at være for få til de opgaver, de har. Beretninger om vrede patienter og pårørende, om frustrerede medarbejdere og om utallige fejl på grund af travlhed står i kø i de lange tilsyns-rapporter.
- Medarbejdere føler ikke, at de kan levere den kvalitet, de ønsker. Arbejdskravene er for høje i forhold til ressourcerne, og så forekommer symptomer som stress, og man begynder at hakke af hinanden, siger arbejdsforsker Hans Hvenegaard.
Hos Danske Regioner ser man med alvor på problematikken, fortæller formand for Sundhedsudvalget Ulla Astman (A).
- Vi må handle på den her baggrund, det er der ingen tvivl om. Vi skal have ordentlige arbejdsforhold for medarbejderne, for det er en forudsætning for gode forhold for patienterne, siger hun til Fagbladet FOA.
Ulla Astman peger på, at der i den nye overenskomst er afsat midler, der har fokus på at styrke det psykiske arbejdsmiljø.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.