dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Sygeplejersker i Svendborg er grådlabile og udkørte

En rapport fra Arbejdstilsynet om forholdene på medicinsk afdeling på Svendborg Sygehus, afslører store problemer med arbejdsmiljøet
17. MAR 2015 6.58

SYDDANMARK: 'Når man som sygeplejerske tænker på patienter som en belastning, fordi de er for langsomme, så er det måske et tegn på, at noget er galt. Det er frygteligt, det viser, hvor langt ud vi er kommet, og det er, fordi vi stresser rundt'. Sådan reflekterer den pågældende sygeplejerske da også selv i en rapport fra Arbejdstilsynet om forholdene på medicinsk afdeling på Svendborg Sygehus. Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i rapporten, og det er her, at formuleringen om de belastende patienter stammer fra.

I går fortalte Stiftstidende om situationen på ældremedicinsk afdeling Svendborg. Her udtaler ansatte blandt andet til Arbejdstilsynet, at 'der er eksempler på medicin, som gives for sent', at patienter overses og derfor ikke 'får tilstrækkelig med væske', og at der 'ofte eller dagligt sker fejl i medicindoseringer'.

Situationen er den samme på sygehusets medicinske afdeling nærmere bestemt afsnittet for blodproppatienter med 32 sengepladser. Til Arbejdstilsynet fortæller ansatte om patienter, som ikke får tilstrækkelig med føde, ugentlige fejldoseringer af medicin og ansatte på randen af sammenbrud. 'Vi er grådlabile og udkørte', udtaler en ansat til Arbejdstilsynet.

Overbelægning på afdelingen
En af årsagerne til den kritiske situation er overbelægningen på afdelingen. Altså når antallet af indlagte patienter ikke flugter med personaleressourcerne.

- Det gør ondt, når vi må lade patienter vente på bleskift, eller når vi ikke når at give tilstrækkelig med væske og føde. Men vi kan stå og skal vælge mellem at skifte en ble eller give smertestillende til en terminal patient med stærke smerter, siger en tidligere ansat.

De tidligere ansatte har forladt afdelingen på grund af et for voldsomt arbejdspres.
- Der var for stort en arbejdspres og for stressende at skulle sikre en faglig forsvarlig sygepleje på de vilkår, der var til stede, siger en tidligere ansat.
- Jeg forlod jobbet, fordi jeg var udmattet, jeg havde ikke noget liv. Jeg blev fysisk syg af det. Udbrændt og hudløs. Men jeg elsker mit arbejde som sygeplejerske og vil rigtig gerne tilbage til faget igen, siger en anden.

Næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg, mener, at sygeplejerskernes udtalelser til Arbejdstilsynet udtrykker et massivt ledelsessvigt.

- Ledelsen har et problem her, når forholdene, som de er beskrevet, har fået lov til at accelerere ud over kanten. Det er forfærdeligt, at man kan drive sit personale så langt ud. Der skal meget til, før sygeplejersker udtaler sig til en myndighed på denne her måde, siger hun.

kil


Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/sygeplejersker-i-svendborg-er-graadlabile-og-udkoerte

GDPR