
Står det til Venstre, Liberal Alliance og Konservative, skal den offentlige sektor effektiviseres, udvikles og konkurrenceudsættes i langt højere grad end tidligere, skriver Politiken torsdag. Men nye tal fra tænketanken Kraka viser samtidig, at der med det nye regeringsgrundlag vil være markant færre hænder i den offentlige sektor i fremtiden, hvis den politiske plan bliver ført ud i virkeligheden.
Ifølge tænketanken vil der være 15.000 til 20.000 færre offentligt ansatte i 2025 end i dag. Det skyldes, at regeringspartierne lægger op til en vækst i det offentlige forbrug på 0,3 pct. om året, hvilket er betydelig mindre end i dag, og at der i regeringens tal i forvejen er indregnet en vækst i produktiviteten i det offentlige.
- Det sandsynlige er, at vi dermed kommer til at se en nedgang i de offentlige serviceydelser, vurderer cheføkonom og vicedirektør Jens Hauch.
Flere ældre
Det skyldes også, at der i de kommende år bliver markant flere ældre i samfundet. Skal man matche det såkaldte demografiske træk, der tager højde for befolkningsudviklingen, vil det ifølge Kraka kræve mellem 20.000 og 25.000 flere offentligt ansatte, end hvad resultatet af det nye regeringsgrundlag bebuder.
- Og selv i den situation vil de offentlige serviceydelser fremstå mere pauvre sammenlignet med privatforbruget, der jo fortsat vil vokse, siger Jens Hauch.
I Dansk Folkeparti er finansordfører Rene Christensen ikke umiddelbart tilfreds med udsigten til færre offentligt ansatte.
- Vi ser sådan set, at der på ældreområdet er behov for flere. Vi kan også se, at børnetallet stille og roligt begynder at stige, og det giver et større behov for flere pædagoger, og på et tidspunkt skal de også i skole, siger han.
KL: Det har en konsekvens
Benny Engelbrecht, finansordfører i Socialdemokratiet, er bekymret.
- Det er de facto besparelser. Vi kommer til at have færre ressourcer til at lave samme opgaver, og det er ren gift for en proces, hvor man faktisk gerne vil have en højere grad af tillid til den enkelte offentligt ansatte, siger han.
I KL vil formand Martin Damm (V) ikke kommentere de konkrete beregninger eller regeringens vækstmål. Han nøjes med at konstatere, at han er blevet præsenteret for beregninger fra Finansministeriet, der viser et demografisk pres på kommunerne på 0,8 pct. svarende til 2 mia. kr. om året.
- Hvis der er det mindre hvert år, alt andet lige, så har det jo en konsekvens, siger han.
dc
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.