dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Talentspejdere for unge nu i hele landet

En mentorordning med såkaldte 'talentspejdere' for sårbare og skoletrætte elever bliver nu udbredt til hele landet

Landsforeningen Talentsspejderne har siden 2010 hjulpet 200 skoleelever med at finde deres evner og talent. Ordningen har indtil videre kun været udbredt i otte kommuner, men med støtte fra Det Obelske Familiefond bliver det nu muligt for skolebørn i 7. - 9. klasse i hele landet at få tildelt en talentspejder.

Mentorordningen er udviklet i samarbejdet med nogle af landets førende læringseksperter og består af 24 møder - ét om ugen af halvanden times varighed - mellem eleven og talentspejderen, der 'scanner' den unge for evner og talenter, og hjælper den unge til at blive bevidst om sine læringsstile, intelligenser og karakterstyrker.

86 pct. af de unge, der starter i talentspejderprogrammet, gennemfører forløbet, og de har alle oplevet at få mere selvtillid, og at de er kommet videre i deres liv og uddannelse. Ordningen har ifølge landsforeningen dokumenteret effekt.

Mødet med én fra erhverslivet gør en forskel
Talentspejderne er oftest frivillige fra erhvervslivet, som kan få 45 minutters ugentligt fri til socialt arbejde, og de forpligter sig derudover til at bruge en tilsvarende del af deres fritid. Erhvervserfarne efterlønnere og pensionister kan også blive talentspejdere, men for alle gælder det, at de kommer på kursus hos foreningen og bliver certificerede mentorer.

Professor i specialpædagogik, Niels Egelund, roser talentspejdernes metode og peger på, at den store fordel i programmet er, at skoleleverne møder en 'anden slags' menneske end deres lærere og UU-vejledere: 

- De møder en dedikeret og frivillig person fra erhvervslivet. En person, der er trænet i at arbejde efter et koncept, der er velstruktureret.

De unge har mange forskellige baggrunde
Det er både sårbare og skoletrætte unge, der kan henvises til at programmet, men også unge med en anderledes indlæringsstil eller med andre talenter end de boglige kan få en talentspejder. 

- Generelt er unge glade for at gå i skole, men der er skoleelever som af forskellige årsager for en tid mister motivationen og lysten til at gå i skole. Vores erfaringer viser, at disse unge kan have stor glæde af at få en mentor, som hjælper den unge til at blive bevidste om det, de er gode til og give dem mening med skolearbejdet, fortæller idémand bag og sekretariatschef for talentspejderne, Tom Thinggaard Pedersen.

Der har indtil videre været mentorordninger i Herning, Ringkøbing-Skjern, Randers, Favrskov, Silkeborg og Hedensted, Kerteminde og Ballerup, og med 2,3 mio. kr. fra Det Obelske Familiefond bliver ordningen nu altså udbredt til hele landet. 

Landsforeningen Talentspejderne er en frivillig, upolitisk og ikke religiøs humanitær organisation. 

mfa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/talentspejdere-for-unge-nu-i-hele-landet

GDPR