
En tandlæge, der bl.a. ikke kunne arbejde sammen med kvinder - af religiøse grunde - har fået afvist en klage til Ligebehandlingsnævnet over forskelsbehandling, efter han blev trukket i kontanthjælp for ikke at have taget anvist job.
Ifølge nævnet havde jobcenteret bl.a. bedt manden om at søge arbejde i supermarkeder og rengøringsfirmaer, men manden ønskede af kulturelle årsager ikke at arbejde som rengøringsassistent, og i en ansøgning til et supermarked havde han anført, at han ikke vil håndtere visse varegrupper - f.eks. alkohol og ikke-halalslagtet kød.
Det fremgår af nævnets udtalelse, at der fra jobcenteret 'blev spurgt ind til klagers ansøgninger, idet han skrev i dem, at han ikke kan arbejde med spiritus, cigaretter, gøre rent eller arbejde med kvinder, da det er imod hans religiøse overbevisning. Klager oplyste også, at rengøringsjob er imod hans kultur, da rengøring er for mennesker uden uddannelse.'
Videre lyder det om hans jobsøgning:
'Klager blev på mødet spurgt om, hvilke job han selv mente han kunne bestride. Han oplyste i den forbindelse, at han for eksempel kunne arbejde som grønthandler, pizzabager eller som telefonsælger. Klager gjorde opmærksom på, at han kun kan arbejde sammen med kvinder, hvis de er tildækkede. Klager mente dog godt, at han kunne modtage undervisning af kvinder uden tildækning, bare han ikke kigger på dem.'
Alkohol'en skal være emballeret
Jobcenteret har afvist, at der skulle være tale om forskelsbehandling - og gør over for nævnet bl.a. rede for, hvordan man faktisk tager visse hensyn til religiøse/kulturelle baggrunde:
'Der har ikke været krav om, at klager skulle søge arbejde i slagteriafdelinger og dermed komme i direkte berøring med svinekød eller ikke-halalslagtet kød. Der har heller ikke været krav om, at klager skulle søge arbejde på restauranter eller lignende, hvor der udskænkes spiritus.
Klager kan blive pålagt at søge arbejde som butiksassistent i supermarkeder, også hvor der bliver solgt cigaretter, alkohol, svinekød og ikke-halalslagtet kød, og generelt deltage i arbejdet på lige fod med ikke muslimske kolleger.
Klager må kunne sælge cigaretter, alkohol, svinekød og ikke-halalslagtet kød som en del af arbejdet ved kassen. Det forudsættes i den forbindelse, at varerne er emballerede. Klager skal desuden tåle at arbejde sammen med kvinder, der ikke er tildækket.'
Nævnet har holdt sig til, at der ikke er nogen oplysninger i sagen, der underbygger, at jobcenteret øvrigt har behandlet tandlægen anderledes, end de ville behandle andre ledige. Så han fik derfor ikke medhold i klagen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.