
I takt med at kommunerne rykker længere og længere ud i landdistrikterne, når flygtninge skal boligplaceres permanent, bliver transporten også en faktor, der får betydning.
I den treårige integrationsperiode skal flygtninge deltage i både sprogundervisning og leve op til beskæftigelseskrav, hvis ikke de finder sig et job, og afstanden til sprogskole og aktiveringstilbud kan pludselig vise sig at koste dyrt.
Med den reducerede integrationsydelse, der er på vej, vil muligheden for at støtte særskilt med et transporttilskud blive aktuelt, og det sker langt fra i alle kommuner.
Tidligere har bl.a. borgmester i Hjørring Arne Boelt (S) fremhævet, at det kan blive en dyr omgang at placere flygtninge langt ude i lokalområderne, fordi transport så bliver en ny forhindring.
Chefkonsulent i KL Birger Mortensen oplyser til dknyt, at flygtningenes transportudgifter sådan set skal dækkes, men samtidig er der ingen automatik til ydelsen i lovgivningen, sådan som der er, når det gælder kontanthjælpsmodtagere, der skal transportere sig til et beskæftigelsestilbud el.l.
Af et informationsbrev fra det daværende Ministerium for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold, hvor der svares på en masse kommunale spørgsmål om boligplavcering af flygtninge, fremgår det direkte, at 'trangsvurderingen i bestemmelsen i § 23 f, stk. 1, nr. 2, i integrationsloven i mange kommuner fortolkes så restriktivt, at der reelt ikke gives hjælp efter bestemmelsen til dæk ning af transportudgifter.'
'Ikke intentionen at gøre boligplacering vanskelig'
Her fremhæves det også, at der udelukkende kan gives f.eks. buskort, hvis det specifikt skal bruges til at komme til sprogskole eller andre elementer i integrationsprogrammet, men altså også, at det er kommunalbestyrelsen, der efter en konkret og individuel vurdering afgør den sag.
Vurderingen af den restriktive praksis i komunerne kom under de nugældende regler, Den nye ydelse, der er undervejs i lovbehandlingen, vil blive markant lavere end kontanthjælpen og konkret betyde konkret, at en enlig flygtning over 30 år vil gå fra en kontanthjælp på 10.849 kr. om måneden før skat til en integrationsydelse på 5945 kr. før skat.
I de ministerielle betragtninger om dækning af flygtningenes transport fremgår det afslutningsvis, at 'Det er ikke intentionen, at boligplacering skal gøres unødig vanskelig grundet transportudgifter'.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.