Ud af 99 sager om uddannelses- og kontanthjælpsmodtagere, der bliver væk fra et tilbud, var bare de 47 rigtigt håndteret, lyder det fra Ankestyrelsen, der efter en praksisundersøgelse nu anbefaler, at kommunerne på skrift vejleder om følgerne af at blive væk fra et tilbud.
26 af sagerne var i strid med reglerne og ville blive ændret eller sendt tilbage til kommunen til ny behandling, hvis borgeren havde klaget over kommunens afgørelse.
Undersøgelsen viser også, at der mangler oplysninger i 26 af sagerne. I de sager kan Ankestyrelsen ikke vurdere, om kommunerne er kommet frem til den rigtige afgørelse eller ej.
Anbefalingerne er blandt andet:
- Kommunen skal altid undersøge, om borgeren har en rimelig grund til at blive væk fra tilbuddet
- Hvis borgeren er parat til aktivering på grund af særlige problemer, skal kommunen prøve at komme i kontakt med borgeren og få en forklaring på, hvorfor han eller hun blev væk fra tilbuddet. Det skal ske, før kommunen trækker i hjælpen
- Kommunen skal skriftligt vejlede borgeren om konsekvenserne ved at blive væk fra et tilbud. Der skal også vejledes om, hvad borgeren skal gøre for igen at blive berettiget til hjælp.
De 99 sager stammer fra 10 forskellige kommuner.
Ankestyrelsen skal over tre år lave årlige praksisundersøgelser om sanktioner i kommunerne.
Det blev besluttet som en del af den politiske aftale om de nye regler på området, der blev indgået i april 2013.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.