Udsatte børn og unge har et højt fravær i folkeskolen, og ofte er det svært for dem at få hjælp hos lærerne eller skoleledelsen. En ny undersøgelse fra Børns Vilkår og Trygfonden viser, at skolerne håndterer fravær vidt forskelligt, og at hver tredje skole slet ingen retningslinjer har for, hvornår og hvordan de skal gribe ind.
Det er bekymrende, for elever med et højt fravær forlader skolen med dårligere karakterer end deres klassekammerater, siger direktør Rasmus Kjeldahl fra Børns Vilkår:
- Skolerne er med til at ødelægge børnenes fremtid. Dårlige resultater betyder, at mange ikke kommer i gang med en ungdomsuddannelse, siger han.
Blandt elever med højt fravær er børn anbragt i plejefamilier eller på en institution. Andre bor hjemme, men følges af kommunen med en forebyggende foranstaltning.
I Skolelederforeningen er formand Claus Hjortdal bekendt med undersøgelsen. Han siger, at flertallet af skoler gør en stor indsats for udsatte børn, men det er vanskeligt, fordi mange af børnene har det meget svært.
- Blandt elever med højt fravær er børn, som har været udsat for misbrug. Andre bliver væk, fordi de har fået en opringning fra de biologiske forældre, som kan slå dem ud af kurs i ugevis. Ofte er det børn, som har mistet tilliden til, at vi voksne vil dem noget godt. De vil altid have mere fravær end andre, siger Claus Hjortdal.
Undersøgelsen bygger på svar fra 581 skoleledere, chefer for kommunernes Pædagogisk Psykologisk Rådgivninger (PPR) og ledere på det specialiserede børneområde.
På baggrund af deres svar foreslår Børns Vilkår et tættere samarbejde mellem skoler og socialforvaltninger. Men i hverdagen er det kontakten mellem skolen og de voksne i barnets liv, der er det vigtigste, siger Claus Hjortdal.
- Det er den daglige kontakt med forældrene, plejefamilien eller opholdsstedet, der kan gøre en forskel.
Ritzau
Fakta
- Cirka 56.000 børn og unge har været berørt af en anbringelse eller fået forebyggende støtte i perioden fra 2011 til 2015. Det svarer til 3,6 pct. af alle under 23 år.
- Ikke-udsatte elever er i løbet af et skoleår fraværende i 5,5 pct. af lektionerne. Til sammenligning er elever med en forebyggende støtte og elever anbragt uden for hjemmet fraværende i henholdsvis 9,4 pct. og 6,6 pct. af lektionerne.
- Det er især i de ældste klasser, at udsatte elever har et højt fravær.
- Kun godt halvdelen af udsatte børn og unge tager folkeskolens afgangsprøve.
- Udsatte 9. klasses elevers afgangsprøve ligger i gennemsnit to karakterer lavere end deres jævnaldrendes.
- En ud af fire udsatte unge har gennemført en ungdomsuddannelse seks år efter afsluttet 9. klasse. Blandt ikke udsatte gælder det for tre ud af fire.
Kilder: Danmarks Statistik, KL, Børns Vilkår.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.