dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Thilda Hansen har indrettet sit værelse, så hun også har plads, hvis veninder har lyst til at overnatte.

Ungdomsskolen sørger for ungdomshybler med støtte

I Ringkøbing-Skjern Kommune har ungdomsskolen et særligt tilbud til unge, der er klar til at flytte hjemmefra, men har brug for en støttende hånd
3. JUL 2015 10.32

RINGKØBING-SKJERN: Er man 18 år og i gang med en uddannelse, får mange lyst til eller brug for at flytte hjemmefra. Men for nogen kan det være en stor mundfuld pludselig at stå på egne ben. Til de unge har Ringkøbing-Skjern Kommune et tilbud om kollegieværelser, hvor der er tilknyttet en støtteperson, oplyser kommunen.

- Det her er et sted, hvor de unge bliver forberedt til livet på egne ben. Vi taler om, hvilke signaler de sender, vi taler om kost, hygiejne, tøjvask og oprydning. Og så er huslejen her så lav, at vi også forventer, at de unge, der bor her, kan spare 500 kr. sammen hver måned, så de har penge til at betale et indskud, når de en dag flytter herfra, siger Gitte Christensen, der er en af de to støttepersoner.

Kollegieværelserne ligger i gamle sygehusbygninger i Tarm, hvor kollegieafdelingen er moderniseret og gjort til et hyggeligt ungdomsmiljø. Fælles køkken, spisestue, billard- og spillelokale og fælles opholdsstue med tv.

- Vi vil gerne, at de unge får et socialt samvær her. Derfor må de ikke have tv på værelserne. Det har vi i stuen og på den måde kommer de til at hygge sig lidt mere sammen, når de sidder her og ser tv, siger Gitte Christensen.

God stemning
Den gode stemning er noget af det første, man møder, når man går ind ad døren på Kirkevej. De unge hygger sig sammen, mens den står på eksamenslæsning, og aftenens impulsive fællesspisning bliver planlagt i sofaen.

- De unge har hinanden her. De er i samme båd og går alle i skole, så ofte kan de også hjælpe hinanden med lektier. Men alle, der bor her, har også et behov for støtte, så de har mit telefonnummer, de kan bruge, hvis radiatoren springer, eller deres verden braser, siger Gitte Christensen og tilføjer:

- Selvom de fem unge her har forskellige problemer, er de meget tolerante og omsorgsfulde overfor hinanden.

Hvor almindelige ungdomsboliger kan have et ry for at være stedet, hvor byens fester foregår, er det anderledes på Kirkevej. Husreglerne afspejler, at det er et studiemiljø. Der er nul alkohol i hverdagene, og der er nedskrevet tidspunkter, hvor der skal være ro, og så skal der holdes orden – både ude og inde.

- Og jeg har faktisk endnu ikke haft behov for at 'blande' mig, siger Gitte Christensen.

Hun og Bente Lauridsen er kontaktpersoner på stedet. Hvor Gitte er uddannet socialrådgiver, er Bente uddannet lærer, og det giver god støtte til de unge.

- Vi taler med dem om alt fra kærestesorger til eksamen, sund kost og om at man også skal huske at være ung - det skal ikke være pligter det hele.

95 pct. skal have en ungdomsuddannelse

Da boligerne blev en realitet, var det for at bidrage til målet om, at 95 pct. af en årgang skal få en ungdomsuddannelse. De unge, der bor på Kirkevej kunne være i risikogruppen for at falde ud af uddannelsessystemet, men med støtte kommer de godt i gang:

- Derfor er vi rigtig stolte af, at der her i juni er tre, der bliver studenter, siger Gitte Christensen.

Ungdomsskolen er knudepunktet for kommunens unge. Som udgangspunkt skal man klare sig selv, når man er over 18, men kollegieværelserne kan drives inden for skolens budget for netværksarbejdet.

Gitte Christensen er udover at være kontaktperson på kollegiet også med i netværksgrupperne for unge fra 16 år og op. Grupperne mødes i både Skjern og Ringkøbing.

- Netværksgrupperne er for unge, der er på vej til eller i gang med en ungdomsuddannelse. Det er for unge, som mangler et netværk og som har haft dårlige oplevelser med eksempelvis mobning i folkeskolen. Det kan betyde, at de helt mister modet til at gå ud i livet. Vi forsøger at hjælpe dem med at skabe netværk ved, at vi skaber nogle fælles oplevelser som madlavning, biografture og bowling. Og vi er glade for at se, at flere af dem også begynder at mødes, uden det er til et netværksmøde, siger Gitte Christensen.


• Man skal være 18 år, pt er beboerne mellem 19-22 år
• Huslejen er mellem 1200 og 1500 kroner - der er ingen indskud
• Hvert værelse har egen håndvask. Et par af værelserne har også egen bruser, men ellers har man sit private bruserum i et badeværelse på gangen.
• Man skal være i gang med en uddannelse.
• Beboerne skal godkendes, før de kan flytte ind.
• Alle i kollegiet har et behov for støtte i større eller mindre grad.
• Der er adgang til kontaktperson Gitte Christensen døgnet rundt.
• Gitte Christensen har sit kontor i forlængelse med værelserne og er dagligt i kontakt med de unge.
• Budgettet for de to netværksgrupper og kollegiet er knap 300.000 kr. om året.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/ungdomsskolen-soerger-for-ungdomshybler-med-stoette

GDPR