KØBENHAVN: Der er en klar sammenhæng mellem forældres øgede kendskab til deres børns udfordringer og de unges forbrug af rusmidler. Det viser en evaluering, som Center for Unge og Misbrug har lavet på baggrund af i alt 49 forældregrupper, som U-turn i København har kørt de sidste syv år, fortæller kommunen.
75 pct. af forældrene svarer, at deres børn enten har reduceret eller helt har stoppet deres forbrug af rusmidler. Det skyldes blandt andet, at forældrenes deltagelse i en Forældregruppe har haft en positiv effekt på familierelationerne og forældrenes egne handlemuligheder over for de unges stofbrug.
Af evalueringen fremgår det også, at de unges tilknytning til arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet er styrket. Tæt på en fjerdedel af de adspurgte forældre fortæller, at deres barn er gået fra ikke at være i nogen form for beskæftigelse til at være startet i uddannelse eller arbejde. Yderligere godt 40 pct. af forældrene, fortæller at deres barn har fastholdt en uddannelsesplads eller et arbejde.
Forældregrupper mindsker behov for behandling
Forældre kan deltage anonymt i en forældregruppe, der mødes fire gange med 14 dages mellemrum og så til et gensynsmøde efter yderligere tre måneder. Kun halvdelen af forældrenes børn møder U-turn i rådgivningen eller tilbydes behandling. Det betyder med andre ord, at et kort intensivt forløb med forældre, som har svære familiære problemer, kan gøre en stor forskel. 98 pct. af forældrene deltager tre-fire gange, og 92 pct. af forældrene vurderer, at forløbet har givet dem større viden om unge og rusmidler, og de er blevet inspireret til nye handlemuligheder.
Centerchef i Center for Unge og Misbrug, Unna Madsen, fortæller, hvorfor inddragelse af forældre har så stor betydning:
- Forældrene ligger ofte selv inde med mange af løsningerne. Vores ambition er at motivere og aktivere de ressourcer, der allerede er til stede, sådan at den unge og familien bliver i stand til selv at tage hånd om hinanden og de problemer, de støder på. Vi kan se, at familierne kommer mere styrket ud af den krise, de står i, hvis de hjælpes til at finde deres egne strategier, siger Unna Madsen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.