
KØBENHAVN: Hvordan får man en småkriminel, vred ung mand med indvandrerbaggrund, dårlige skolekundskaber og plettet straffeattest til at tage en ungdomsuddannelse som tandtekniker? Det er svært, men at det rent faktisk kan lade sig gøre, viser et projekt i fire københavnske bydele med støtte fra Socialministeriets satspuljemidler, skriver Dagbladet Information.
- Ungdomskriminalitet er rigtig dyrt, og det koster også, når de unge ikke får en uddannelse og et arbejde, så der er mange penge at spare ved at lave kriminalpræventivt arbejde for unge. Det her er måden at gøre det på, siger Nana Øland Frederiksen, konsulent i Center for boligsocial Udvikling, til Information.
Siden 2010 har det fireårige projekt Ny Start i fire udsatte boligområder haft held med at sætte ind over for kriminalitetstruede unge mellem 15 og 25 år. Her har 10 gadeplansmedarbejdere på Nørrebro, i Tingbjerg og Husum været i individuel kontakt med knap 250 unge og i gruppekontakt med 620 unge.
Svaret ligger i fusionen
Resultatet er markant: 85 procent af de under 18-årige har nedbragt deres ulovlige skolefravær eller holdt sig fri af sigtelser for kriminalitet. For de over 18-årige er knap 50 procent kommet i uddannelse eller beskæftigelse som blandt andet struktør, tandtekniker og ejendomsservicemedarbejder. Samtidig har kommunens såkaldte 'tryghedsindeks' vist en signifikant positiv udvikling i de fire boligområder.
Tidligere er mange af de unge faldet ned mellem den kommunale og den boligsociale indsats, som har haft hvert deres perspektiv, og indsatsen har sluppet de unge, når de blev 18 år.
I Projekt Ny start har gadearbejderne ageret brobyggere og samlet trådene mellem de mange instanser i den unges liv fra jobcenter og kommune til skole og læreplads. Og så har de samtidig været til stede på gadeplan. Den håndholdte kombination af boligsocialt og kommunalt arbejde er noget nyt, forklarer Nana Øland Frederiksen:
- Jeg tror, det er i fusionen mellem den boligsociale og den kommunale måde at arbejde på, at det rykker.
Pas på med puljemidler
Ny Start er finansieret med puljemidler fra Socialministeriet, og de ansattes kontrakter udløber ved nytår.
Til trods for de gode resultater og ros fra både politi og samarbejdspartnere kan socialborgmester Jesper Christensen (A) ikke love noget:
- Det er jo det store minus ved puljemidler, at så får man sat noget godt i gang, og så løber pengene ud. Vi tager det med til budgetforhandlingerne her i efteråret, fordi resultaterne er gode. Men der er jo flere ønsker, end der er penge på området, siger han til Information.
Ifølge Lars Uggerhøj, professor i socialt arbejde ved Aalborg Universitet, bør kommuner i højere grad overveje, før man sætter projekter i gang med puljepenge, om man har mulighed for at forankre det permanent:
-Det er ikke særlig tit, at man oplever den slags succeshistorier i socialt arbejde med netop denne her gruppe, som der er tale om her, så man må slå til, når der er noget, der virker. Der skal ikke meget hovedregning til for at kunne se, at et projekt som det her kan betale sig, både for den kommunale pengekasse og de unges liv, siger han.
rp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.