Unge med særlige behov klarer sig bedst i Lemvig
Hvilke kommuner lykkes bedst med at løfte elever med behov for særlig støtte, enten via specialundervisning i særlige klasser eller med særlig støtte i de almindelige klasser?
Det har man forsøgt at finde ud af i Indenrigs- og Sundhedsministeriets Benchmarkingenhed, som er sat i verden for at sammenligne landets kommuner på forskellige områder.
Enheden har tidligere set på, hvor mange unge der har gået i specialklasser, såkaldt segregeret specialundervisning. Men da der er forskel på, hvornår kommunerne vælger at henvise en elev til segregeret undervisning, har man i en ny analyse set på de 15 pct. af 9. klasses eleverne på landsplan, som med størst sandsynlighed har modtaget specialundervisning.
De er udpeget statistisk, og derfor er det ikke sikkert, men sandsynligt, at de faktisk har fået specialundervisning.
Store forskelle
Analysen viser, at 17,6 procent af disse elever er uden uddannelse eller job 15 måneder efter, at de har forladt 9. klasse. For samtlige elever, der har forladt 9. klasse, er det kun 6,4 procent, som ikke er i gang med uddannelse eller job. Tallene er fra afgangsårene 2019-2022.
Samtidig er der store forskelle mellem kommunerne. Det varierer fra 5,2 procent i Lemvig til 28,1 procent i Hedensted af de unge fra gruppen, som er uden uddannelse eller beskæftigelse 15 måneder efter 9. klasse.
Bedst står det som sagt til i Lemvig, og derefter er antallet af unge, som ikke er i gang, lavest i Allerød, Ishøj, Bornholm, Egedal, Gentofte, Kerteminde, Solrød, Frederiksberg og Billund.
Dårligst går det i Hedensted, Horsens, Vesthimmerland, Aarhus, Odder, Hjørring, Faxe, Lolland, Nordfyn og Tårnby.
Som sædvanlig har benchmarkedenheden desuden forsøgt at sætte tallene fra de enkelte kommuners i forhold til, hvad man kan forvente, når man tager højde for rammevilkår. Det kan fx være forældres uddannelse og beskæftigelse og elevens kontakt med psykiatrien og sundhedsvæsnet i øvrigt.
Via et kompliceret regnestykke er man nået frem til en benchmarkindikator for, hvor godt gruppen af unge i den enkelte kommune har klaret sig. Også her ligger Lemvig bedst efterfulgt af Allerød, Ishøj, Kerteminde, Bornholm, Billund, Tønder, Ringkøbing-Skjern, Egedal og Herlev.
Dårligst er tallet for Hedensted, Horsens, Odder, Aarhus, Hjørring, Vesthimmerland, Tårnby, Nordfyn, Halsnæs og Faxe.
Hele analysen kan hentes her, og her kan man se, hvordan de enkelte kommuner placerer sig. Ledelsesresumé kan læses her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.