dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
AE-chefanalytiker Mie Pihl havde medbragt en håndholdt powerpoint (længst til venstre). Derefter mod højre
formand Steffen Damsgaard fra Landdistrikternes Fællesråd, borgmester Bjarne Nielsen (V), Langeland,
borgmester Holger Schou Rasmussen (S), Lolland, MF Peter Juul Jensen (V) og MF Lennart Damsbo-Andersen (S). Udenfor billedet socialpsykiatri-leder Ole Sørensen, Langeland. Foto: Michael Kjærgård, dknyt.

Urbaniseringen gælder ikke de sociale problemer

FOLKEMØDE Lolland oplever fraflytning af beskæftigede og tilflytning af overførselsindkomstmodtagere

BORNHOLM: Urbaniseringen har en modbevægelse: De sociale problemer flytter på landet. Resultatet er nogle problemer, der ikke bare kan løses med send-flere-penge.

Lolland har den del af virkeligheden helt inde på kroppen og har endda fået den analyseret af AE-rådet, som lørdag på Folkemødet fremlagde de hårde facts. I perioden 1990-2013 har Lolland haft en nettofraflytning på 3.600 beskæftigede og en nettotilflytning på 1.360 overførselsindkomstmodtagere, heraf ca. 1.000 førtidspensionister, fortalte chefanalytiker Mie Pihl.

Og hvad gør man så ved det? lød spørgsmålet fra ordstyreren, formand Steffen Damsgaard fra Landdistrikternes Fællesråd. Svarpanelet afholdt sig dog ikke fra også at bidrage med eksempler på problemets omfang:

  • København udstøder borgere på kontanthjælp, af den simple grund, at de ikke har råd til at bo der. Lolland har 70 pct. selvforsørgende borgere, blandt de nye vi modtager er andelen kun 40 pct. (Borgmester Holger Schou Rasmussen (S), Lolland). 
  • Billedet er det samme på Langeland som på Lolland. Vi er ved at løbe tør for ressourcer, vi har brug for midler fra staten. (Borgmester Bjarne Nielsen, Langeland).
  • Problemet kan ikke løses med udligning. Det bliver jo ved med at være galt, for de mindst stærke bliver ved med at flytte ud i landdistrikterne. Det er et strukturelt problem, der skal løses langsigtet, og det skal løses med uddannelser lokalt og lokale arbejdspladser. (Folketingsmedlem Lennart Damsbo-Andersen (S), valgt i Guldborgsundkredsen (østlige Lolland plus Falster)).
  • Det er en dagsorden, vi skal rejse i fællesskab, KL skal også være med. (Folketingsmedlem Peter Juel Jensen (V), valgt på Bornholm).


Uden for panelet havde AE-chefanalytiker Mie Pihl også et indspark:

  • Det er kun erhvervsuddannelser der giver bonus. Og ja, uddannelserne skal placeres, hvor der er arbejde, men hvis man skal kunne få virksomheder til at slå sig ned, skal der være uddannet arbejdskraft at få.


Mod slutningen af debatten opsummerede socialpsykiatrileder Ole Sørensen fra Langeland med bemærkningen 'jeg har hørt det hele før'.

Anderledes optimistisk var Lolland-borgmester Holger Schou Rasmussens udgangsreplik.

- Skynd jer at købe en ejendom på Lolland! Om 30 år vil den være utroligt attraktiv. Lolland bliver et smørhul med en time og et kvarter til Hamborg og en time og et kvarter til København.

 

Læs eller download AE-rådets Lolland-analyse.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/urbaniseringen-gaelder-ikke-de-sociale-problemer

GDPR