
15 korte film og undervisningsmateriale til sundhedsprofessionelle, lærere, pædagoger, politi og socialrådgivere skal give rådgivning og indsigt i, hvordan man som fagperson kan og bør håndtere mistanke, udredning og afklaring af seksuelle overgreb mod børn og unge.
Bag oplysningsmaterialet, der tilsammen kaldes for ’Når mistanken opstår’, står Børnerådet, der vil forsøge at sikre, at flere seksuelle overgreb på børn bliver opdaget.
En undersøgelse fra SFI baseret på domme i sager om seksuelle overgreb viser nemlig, at hele 12 pct. af danske børn mellem 7 og 17 år har været udsat for uønsket seksuel berøring, og at 6 pct. har haft uønsket samleje eller forsøg på samleje med jævnaldrene eller voksne.
Ifølge initiativtager til projektet, børnepsykolog Katrine Zeuthen, kan det være vanskeligt og ikke mindst komplekst at gennemskue, hvorvidt et barn kan have været udsat for et seksuelt overgreb.
- Jeg har arbejdet med seksuelle overgreb i mange år og set, hvor svære de her sager er at håndtere og udrede. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi har fået en samlet vidensplatform, hvor fagfolk kan hente hjælp, så de bliver endnu bedre klædt på til at handle, hvis der opstår mistanke om et overgreb, siger hun.
Også Børnerådets formand Per Larsen pointerer, at det er 'helt utroligt vigtigt' at fagfolk, der arbejder med børn, får den nyeste viden og de rette redskaber til at spotte børn, der har været udsat for overgreb.
- Vi ved, at der er rigtig mange sager, der ikke ender hos politiet, eller hvor der ikke falder dom, fx fordi bevisbyrden mangler. Det betyder, at alt for mange børn ikke får den hjælp, de har brug for.
Læs mere på mistanken.dk
Filmene og undervisningsmaterialet er udarbejdet af Feldballe Film & TV, Børnerådet og en følgegruppe af praktikere og eksperter. A.P. Møller Fonden og Hede Nielsen Fonden har ydet den økonomiske støtte.
mfa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.