
Siden foråret 2016 og til og med udgangen af 2017 har 2.407 borgere i 15 kommuner deltaget i beskæftigelsesindsatsen JobFirst. Formålet har været at bringe udsatte ledige i job eller tættere på arbejdsmarkedet med flere ordinære løntimer, og nu er Beskæftigelsesministeriet klar med anbefalinger, og konklusionen er klar: JobFirst virker.
I samarbejde med mentorer har flere borgere opnået en positiv effekt på det gennemsnitlige antal ordinære løntimer om ugen.
Det er det øgede fokus først på en virksomhedsrettet indsats og ordinære løntimer på arbejdsmarkedet, hvor borgeren og fagpersoner fra kommunen parallelt arbejder med borgerens evt. øvrige udfordringer, der giver den positive effekt. Tidligere var fokus nemlig ofte på udfordringerne, inden der blev kigget på beskæftigelsesindsatsen.
- Jeg synes, at resultaterne er meget interessante. Vi har vidst, at en virksomhedsrettet indsats har effekt for de jobparate, men nu har vi også dokumentation for, at det virker for udsatte ledige. Det er vigtigt, at vi også hjælper udsatte borgere tættere på arbejdsmarkedet. Det er afgørende for den enkelte og godt for samfundet, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).
Seks anbefalinger
Der er desuden formuleret seks konkrete anbefalinger til, hvordan JobFirst skal organiseres. Af dem fremgår det eksempelvis, at det har en positiv effekt at bryde med de traditionelle rollefordelinger.
På jobcentret i Vallensbæk-Ishøj har det blandt andet betydet, at konsulenterne sidder på samme kontor, så der er stor fleksibilitet til at kunne skifte borger, hvis matchet ikke passer, da de kender hinandens borgere godt, og samarbejdet med sagsbehandlerne er afgørende.
- Sammen med sagsbehandleren lægger vi en ny målrettet strategi for borgeren. Metodikken i vores arbejde er ekstremt struktureret, og det har gjort det nemmere for sagsbehandlingen. I det øjeblik kommunen tilkender borgeren et fleksjob, kan borgeren med det samme stå klar med en kontrakt i hånden. Det har speedet sagsbehandlingen op, siger Peter Snejstrup, virksomhedskonsulent i Vallensbæk Jobcenter i en midtvejsevaluering af indsatsen.
Læs mere og find de seks anbefalinger i ministeriets pixi-udgave.
Om undersøgelsen:
- 2.407 deltagere - 1.847 borgere på kontanthjælp og 560 borgere på ressourceforløb.
- Deltagende kommuner: Aalborg, Aarhus, Haderslev, Hedensted, Hillerød, Jammerbugt, København, Lolland, Odense, Ringsted, Skanderborg, Sorø, Syddjurs, Vallensbæk-Ishøj og Viborg.
- Der har ikke været forskelle i effekterne på tværs af køn og alder.
- Læs alle delrapporter, bilag mv. her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.