dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: Albertslund Boligsociale Center.

14 beboere flere i job nok til at ryge af ghettolisten

I Hedemarken i Albertslund er der flere, der benytter sig af dagtilbud til deres børn, og den gennemsnitlige hustandsindkomst er steget

ALBERTSLUND: Ifølge den nye ghettoliste er 39,4 pct. af de 1089 beboere i den såkaldt arbejdsdygtige alder i boligområdet Hedemarken i Albertslund udenfor arbejdsmarkedet. Og det blev afgørende i forhold til områdets omdømme.

På 2014-listen var den procentsat på 40,7 - en forskel på 14 beboere - og den ændring har fjernet området fra den omdiskuterede ghettoliste fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.

Listen indholder i år 25 belastede boligområder mod 31 i 2014. Tre er komet til og ni er røget ud. Blandt andre Hedemarken. Det 1741 beboere store særligt udsatte boligområde mister dermed det negative stempel, som bl.a. en central spiller som Bent Madsen fra Danmarks Almene Boliger opfatter listen som.

Så hvis nye tilflyttere googler afdelingens navn, vil ghetto-ordet måske efterhånden ryge bare lidt nedad i de aktuelle hits.

- Det er rart at være kommet af listen, men det er kun marginaler, der gør udslaget her. 0,6 procentpoint på beskæftigelsen, og så er vi ikke på listen, fordi beboere i en håndfuld boliger er kommet i beskæftigelse, siger Hedemarkens formand Rene Løfqvist, der heller ikke giver meget for ministeriets liste.

- Den giver ikke et retvisende billede men stempler kun boligafdelinger og beboere. Og der er grund til også at fremhæve en to år gammel aftale med kommunen, der fik hævet sin anvisningsret fra 32 pct. til 45 pct., som en årsag til, at det er lykkedes at komme ud af listen.

- Listen over særligt udsatte boligområder er en svær størrelse, fordi den ikke nødvendigvis siger noget nuanceret om den udvikling, et boligområde er inde i. I Hedemarken ser vi en positiv udvikling, hvor flere benytter sig af dagtilbud til deres børn, den gennemsnitlige hustandsindkomst er steget og beskæftigelsen er øget, siger Ulrik Brock Hoffmeyer, der er direktør i BO-VEST, der administrerer Albertslund Boligsociale Center, som driver den boligsociale indsats i Hedemarken.

Forældrene mere inddraget
Der arbejdes for tiden på en ny helhedsplan for Hedemarken for perioden 2017-2020. Planen går både på at renovere og sammenlægge boliger,  en indsats i forhold til uddannelse og beskæftigelse og øget forældre-inddragelse.

- Så ligger vi ikke hele tiden og balancerer på kanten af listen, men kommer helt fri af den, slutter Rene Løfqvist, der også peger på, at undersøgelser i Hedemarken også viser, at kriminaliteten er lav, og at trygheden ved at bo og færdes i området er høj.

På Ghettolisten havner boligområder med over 1.000 beboere, der med ministeriets ord er 'belastet af mindst tre af følgende fem karakteristika: Lav beskæftigelse, relativt mange dømte, mange indvandrere og efterkommere, mange beboere uden nogen form for kompetencegivende uddannelse og en lav indkomst.'

Alle fem parametre
Som det fremgår er beskæftigelsen denne gang tilpas høj, mens der fortsat er to områder, der er for belastede: Der er i Hedemarken 52,8 pct. invandrere og efterkommere mod 52,7 pct. i 2014 - her er grænsen 50 pct.. Og 58,4 pct. af de 30-59-årige har kun grundskole - mod 57,9 pct. sidste år. Her er grænsen også 50 pct.

Når det gælder antallet af dømte for overtrædelse af straffeloven, våben- eller narkotikaloven, så er listens grænse over eller under 2,7 pct. af beboerene over 18 år - i gennemsnit over de seneste to år. Her har procenten rykket sig fra 1,96 til 2,03 i Hedemarken og er altså 'lille nok'.

Den sidste parameter handler om gennemsnitsindkomsten, og her tjener de i Hedemarken nok til, at de ikke af den grund havner på listen. Her har procentsatsen bevæget sig fra 59,3 til 58,2 pct - og dermed over grænsen på 55 pct. Helt specifikt beskrives denne parameter 'Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området eksklusive uddannelsessøgende er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.'

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/14-beboere-flere-i-job-nok-til-at-ryge-af-ghettolisten

GDPR