dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: 3F

3F: Borgmestre skal droppe arrogancen

Fagforeningen er rasende over den modvilje, som nogle borgmestre udviser over for at give langtidsledige fortrinsret til akutjob

- Vi holder dem op på det til næste kommunalvalg, siger Per Christensen, forbundssekretær i 3F, og henviser til den stribe af borgmestre, hvis udmeldinger den sidste måned har afspejlet modstand over for akutjob-ordningen. Og Per Christensen mener det seriøst – han fører navneliste over de borgmestre, der udelukkende vil ansætte efter kvalifikation eller på anden vis ikke vil imødekomme de langtidsledige med akutjob-aftalen.

- Vi kan simpelthen ikke forstå deres attitude. Vi beder vores nyledige om en helt fantastisk solidaritet, nemlig at træde til side på et job, så en udfaldstruet kan komme til, og så er der nogle borgmestre, der tillader sig i arrogance at melde pas, siger Per Christensen, der har ansvar for 3F's akutjobindsats.

En lignende kritik har Simon Kollerup, Socialdemokraternes kommunalordfører, rettet. Han har til TV2 Nord udtalt, at modstanden mod at hjælpe de ledige sætter hele akut-ordningen under stærkt pres.

Mulighed
Kritikken fra flere sider er vokset lige siden lov om akutjob blev vedtaget i Folketinget den 7. november i år. Loven forpligter kommunerne til at synliggøre ledige job – hermed registrere og døbe dem akutjob i ‘den offentlige bank' jobnet.dk – med det formål at sikre, at en stor del af de langtidsledige kommer ind på arbejdsmarkedet, og dermed ikke mister ret til dagpenge.

Ifølge et brev fra Beskæftigelsesministeriet til Københavns Kommune, der for nyligt blev omtalt i Berlingske, så tillader akutjob-ordningen, at kommunerne kan fravige pligten til altid at hyre den bedst kvalificerede – så længe den langtidsledige vel at mærke er kvalificeret til stillingen. Altså kan kommunerne i høj grad godt vælge at hjælpe de langtidsledige i job

Men i praksis forpligter aftalen ikke kommunerne på andet end blot at synliggøre en række job, for kommunerne er ikke forpligtede til at ansætte langtidsledige eller prioritere dem på anden vis.

Modstand
Og netop denne rettighed har flere borgmestre gjort et stort nummer ud af siden aftalen om akutjob – som K og LA stemte imod, og som V stemte gult til – blev vedtaget.
Bl.a. har Viborgs Søren Pape Poulsen (K) og Esbjergs Johnny Søtrup (V) afvist at give positiv særbehandling til denne gruppe arbejdsløse. I Thisted har borgmester Lene Kjeldgaard Jensens (V) pibe samme lyd, og Herning-borgmester Lars Krarup (V) har tidligere udtalt til Jyllands-Posten, at han forventer, at antallet af ledige, der vil få ansættelse i kommunen, umiddelbart vil være nul.

Desuden har flere kommuner understreget – bl.a. Brønderslev, Hjørring, Jammerbugt, Lyngby-Taarbæk – at tidligere ansatte i kommunen står forrest i jobkøen.

Ifølge Per Christensen skader kommunerne ikke kun de ledige men også egen troværdighed som aftalepartner ved ikke at ville bidrage konstruktivt:
- Jeg mener dybt seriøst, at vi har en fælles forpligtigelse til at løse den her udfordring – ikke mindst for legitimiteten af de her aftalers skyld, men allermest selvfølgelig, for at de langtidsledige kan få et arbejde, siger han.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/3f-borgmestre-skal-droppe-arrogancen

GDPR