

Velviljen til at opprioritere de langtidsledige, der står til at miste forsørgelsen, er i flere kommuner begrænset. For hvis der bliver opslået en stilling, som en tidligere medarbejder er blevet fyret fra, så vil denne automatisk have forrang. Derudover vil akutjob i mange kommuner blive besat ud fra kvalifikationer som den afgørende faktor. Begge dele rykker de langtidsledige længere væk fra arbejdsmarkedet.
Forklaringen på, at der vil blive taget et særligt hensyn til de tidligere ansatte, er blandt andet begrundet med en etisk forsvarlig politik over for personalet.
- Det er enormt vigtigt at huske på en ordentlig personalepolitik. Vi har en jobbank til de afskedigede, som der ikke var råd til, og dem vil vi tage stort hensyn til i forhold til at besætte akutjob, siger borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Gade (V) til dknyt.
Og den linje er han langt fra ene om. I Esbjerg Kommune lyder begrundelsen fra kommunaldirektør Otto Jespersen til dknyt således:
- Ifølge vores aftale med personaleorganisationerne har vores egne medarbejdere, som sidder i opsagte stillinger, fortrinsret til at komme i betragtning. Og så er det også noget, som vi har diskuteret i vores MED-udvalg og faglige organisationer.
I Brønderslev fastholder man den nuværende praksis med først at opslå ledige stillinger internt, så fyrede medarbejdere får fortrinsret til stillingerne, og i Hjørring gav borgmester Arne Boelt (S) udtryk for sin holdning til sagen til DR Nordjylland for to uger siden:
- Hvis man skal af med medarbejdere, der har været i jobbet i mange år, så har man også pligt til at sikre dem førsteret til stillinger, der kan bringe dem tilbage på arbejdspladsen igen. Det er aftaler, jeg har indgået lang tid før regeringen lavede sin akutjob-aftale.
Ingen særbehandling
Og det er ikke kun de tidligere ansatte, der skubber de langtidsledige længere bagud i køen. Flere politikere har i forbindelse med aftalen om akutjob understreget, at de bedste kvalifikationer i sidste ende løber med jobbet.
Blandt andet har Viborgs borgmester Søren Pape Poulsen (K) flere gange i medierne meldt ud, at kommunen kun har forpligtet sig til at slå jobbene op, og at man vil ansætte ud fra kvalifikationer. Og Esbjerg melder samme holdning ud i en pressemeddelelse, hvor kommunaldirektør Otto Jespersen forklarer, at man har besluttet sig for ikke at give positiv særbehandling til målgruppen, men at man derimod altid vil gå efter den bedst kvalificerede ansøger.
I Aarhus kunne rådmand Marc Perera Christensen (K) ifølge et mødereferat ikke kunne tilslutte sig byrådets indstilling, da han mener, at aftalen grundlæggende truer kvalitet og seriøsitet i de kommunale rekrutteringer af nye medarbejdere, og at ansættelse skal ske på baggrund af evner.
Men selvom holdningen sender et stærkt signal til de ledige, der står til at miste forsørgelsesgrundlaget, om ikke at gøre sig forhåbninger om bedre jobchancer, så er det ifølge KL's vicekontorchef Kristina Bendixen normalt at kommunerne har denne indstilling. Til Weekendavisen siger hun:
- (...) de kommunale arbejdsgivere har en helt naturlig interesse i at ansætte kvalificeret arbejdskraft, og aftalen handler jo ikke om, at folk i målgruppen skal have de opslåede akutjob, siger hun.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.