
AARHUS: På onsdagens byrådsmøde i Aarhus var der bred enighed om, at kommunen ikke længere skal kaste penge efter unødvendigt dyre cheflønninger og -fratrædelsesordninger. Forslaget kom fra SF, og i oplægget lagde Jan Ravn Christensen og rådmand Thomas Medom blandt andet vægt på, at man i disse sparetider bør bringe alle muligheder for besparelser i spil - også cheflønninger. Derfor fremlagde de et ønske om, at det skal være slut både med åremålsansættelser og resultatløn til ansatte, der i forvejen har en høj løn.
Derudover indeholdt forslaget også en opfordring til social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) om at kigge på en ændring af reglerne, der giver byrådspolitikerne løn under orlov.
Borgmester Jacob Bundsgaard (S) lagde ud med at minde om, at alternativet til åremålsansættelser er tjenestemandsansættelser, og at de også kan blive en dyr affære. Derefter foreslog han, at forslaget sendes videre til magistraten for at sikre, at byrådet får alle relevante oplysninger.
Spild af penge
Tilbage i april var Thomas Medom ude med heftig kritik af flere af kommunens åremålsansættelser, som han kaldte for 'helt forkerte og spild af aarhusianernes penge.' Og på onsdagens byrådsmøde indledte han også sit oplæg med at kalde det for urimeligt, at ledere og chefer, der i forvejen er højt lønnede, også skal have flere penge ved fratrædelse, end de egentlig behøver. Samtidig talte han dunder mod princippet om resultatorienterede bonusser. Han fandt det mærkeligt, at chefer, der i forvejen får en god løn for at gøre deres arbejde, skal have ekstra i lønposen for... at gøre deres arbejde.
- Der findes måske ikke dokumentation på, at resultatlønskontrakter ikke virker efter hensigten, men der findes masser af dårlige eksempler - senest cheferne i SKAT, der fik bonus for at indføre det mislykkede inddrivelsessystem, tilføjede han.
Venstres Hans Skou mente, at det var et interessant forslag, og han var grundlæggende enig i, at kommunen bør have fokus på at nedbringe lønomkostningerne. Han understregede dog, at det vigtigste for Venstre er, at kommunen har de dygtigste ledere.
- Derfor bør kommunens lederlønninger afspejle det niveau, markedet dikterer, sagde han. En pointe, som Jette Skive fra Dansk Folkeparti tilsluttede sig.
Dumt med dumt på
Enhedslistens Maria Sloth kastede en syrlig bemærkning i retning af Thomas Medom, da hun mente, at forslaget var en light-udgave af et forslag, Enhedslisten havde præsenteret under budgetforhandlingerne. Derudover erklærede hun sig enig i, at reglerne for løn til byrådspolitikere på orlov skal kigges efter i sømmene.
- Det er dumt, og endnu dummere, når flere eksempler har vist, at selv hvis man ikke ønsker løn under orlov, er det umuligt at frasige sig den.
Der gik i det hele taget sport i at 'hilse drøftelsen velkommen', men Konservatives Marc Perera Christensen havde derudover ikke noget positivt at sige om, at man skal afskaffe bonusser for gode resultater.
- Vi er store tilhængere af resultatløn. Vi har set nogle områder som mobning og sygefravær, hvor afdelinger i kommunen ikke altid når de mål, de skal. Her kan resultatløn være et godt redskab, sagde han.
Thomas Medom rundede debatten af med at understrege, at kommunen ikke nødvendigvis hver gang skal ansætte på tjenestemandskontrakter, og at man sagtens kan ansætte chefer på overenskomstvilkår. Meningen er, at kommunen fra sag til sag skal ansætte efter billigste model. Til Venstre og Dansk Folkepartis bekymring om, hvorvidt Aarhus kan risikere at gå glip af de bedste folk, svarede han:
- Jeg er fuldstændig overbevist om, at vi som landets næststørste kommune kan tiltrække dygtige medarbejdere uden åremålansættelser og resultatløn.
Forslaget blev herefter sendt videre til magistraten af borgmesteren.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.