DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Advokater siger god for rigsretssag mod Støjberg

Grundlag for at rejse tiltale ved Rigsretten og "rimelig formodning" om, at den i givet fald vil føre til domfældelse af daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Der er grundlag for en rigsretssag mod daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), vurderer de to advokater, som Folketinget har hyret til at vurdere Instrukskommissionens delberetning om Inger Støjbergs embedsførelse i sagen om adskillelse af asylpar.

Ifølge advokaterne, Anne Birgitte Gammeljord fra Rovsing & Gammeljord og Jon Lauritzen fra DLA Piper, er der en "rimelig formodning" om, at Inger Støjberg vil blive dømt ved en rigsretssag.

Instrukskommissionen tilsidesatte i sin delberetning den del af Inger Støjbergs forklaring, hvorefter et notat ifølge hende selv ville holde hendes ryg fri. Ifølge kommissionen var det tværtimod således, at "notatet utvivlsomt mistede sin betydning som følge af Inger Støjbergs efterfølgende meget klare tilkendegivelser og udsendelsen af pressemeddelelsen", hed det i delberetningen, som kaldte den ordning, der kom ud af  pressemeddelelsen/instruksen, for "klart ulovlig".

Ikke helt uden forbehold

Det var den vurdering, Folketinget ville have en second opinion på fra de to advokater. Den lyder som nævnt på, at der både er grundlag for en rigsretssag og formodning om domfældelse, men vurderingen er dog ikke helt uden forbehold, men bygger blandt andet på at "Instrukskommissionens bevisvurderinger ikke ændres", hedder det i konklusionen, som B.T. gengiver.

Advokaternes vurdering er i dag forelagt Folketingets partier, som herefter skal tage stilling til om der skal rejses rigsretssag eller ej. På forhånd har De Radikale, SF, Enhedslisten, Liberal Alliance og Alternativet samt løsgængerne i Frie Grønne med vekslende fasthed tilkendegivet at de hælder mod en rigsretssag, mens Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har erklæret sig imod.

De øvrige partier har villet afvente advokatvurderingen, som de nu vil drøfte i deres respektive folketingsgrupper. Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen har dog tidligere gjort klart, at V er med på en rigsretssag, hvis advokaterne ikke decideret fraråder den.

En afklaring af rigsretssag eller ej ventes ikke i dag.