dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Afskedigelse af fleksjobber er ikke forskelsbehandling

Hvis en fleksjobber ikke længere kan klare sine arbejdsopgaver, eller hvis der ikke længere er arbejdsopgaver nok, er det i orden at sætte hende ned i tid eller afskedige hende

Arbejdsgivere skal tage hensyn til medarbejderes handicap, men når et handicap udvikler sig så den ansatte ikke længere kan varetage alle sine opgaver, eller hvis arbejdsmangel betyder at der ikke er opgaver tilbage som den ansatte kan overkomme, så er det ikke i strid med forskelsbehandlingsloven at sætte hende ned i tid eller afskedige hende. Der fremgår af en afgørelse fra Ligebehandlingsnævnet.

Sagen handler om en hjerneskadet kvinde i fleksjob i en kommune, som efter den dagældende ordning fik fuld løn for 25 timer om ugen. Efter omkring fire års ansættelse var der ifølge et referat fra en rundbordssamtale med den ansatte, hendes bisidder, hendes chef, jobcenteret og en hjerneskadefaglig konsulent en 'gensidig erkendelse' af at hun ikke længere magtede de opgave, hendes fleksjob oprindelig var tilpasset efter, og hun blev derfor ansat i et nyt fleksjob.

I mellemtiden var fleksjobreglerne imidlertid blevet ændret, så hun i stedet for fuld løn fik knap en fjerdedel, men med fleksløntilskud oveni - et forhold hun var bekendt med og havde accepteret. Efter en indkøringsperiode i det nye fleksjob blev hendes timetal nedjusteret med deraf følgende lønnedgang, og der var ved en efterfølgende evaluering enighed om, at varetagelsen af det nye fleksjob forløb tilfredsstillende.

Få måneder efter skete der imidlertid ændringer i arbejdsgangene i den pågældende afdeling, hvor der var sat en rationalisering af opgaverne i gang, og resultatet blev at der ikke længere var en tilstrækkelig mængde arbejdsopgaver tilbage, som den hjerneskadede ansatte kunne løse. Hun blev derfor afskediget og desuden på grund af de manglende arbejdsopgaver fritistillet i opsigelsesperioden.

Efter dette forløb klagede kvinden til Ligebehandlingsnævnet over at hun i to omgange var blevet sat ned i løn og til sidst afskediget, hvilket hun fandt var udtryk for forskelsbehandling og ønskede en godtgørelse for. I sit modsvar bestrider kommunen, at klageren overhovedet er handicappet i forskelsbehandlingslovens forstand, men selv om Ligebehandlingsnævnet afviser den indvending, afviser det også at hverken ændringerne i fleksjobansættelsen eller den efterfølgende afskedigelse skulle være udtryk for forskelsbehandling.

 

Se afgørelsen.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/afskedigelse-af-fleksjobber-er-ikke-forskelsbehandling

GDPR