dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Aftale skal sikre hjemløse og udsatte borgere adgang til bankkonto
Aftale skal sikre hjemløse adgang til en bankkonto, som de fx kan bruge ved salg af Hus Forbi. Foto fra markering af Hjemløsedagen på Rådhuspladsen i København for to uger siden.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Aftale skal sikre hjemløse og udsatte borgere adgang til bankkonto

Ny aftale skal lukke hul, som bl.a. forhindrede hjemløse i at bruge privat konto ved salg af Hus Forbi.
31. OKT 2023 14.06

Som borger i Danmark har man ret til at have en konto i en bank. Men i praksis sker det, at hjemløse og andre udsatte borgere har udfordringer, når de vil oprette en konto. Det siger erhvervsminister Morten Bødskov (S) til Ritzau.

Derfor har han sammen med Finans Danmark, KL og en række organisationer på socialområdet indgået en aftale om at sikre hjemløse og andre udsatte borgeres adgang til en bankkonto.

- Vi har desværre set sager, hvor borgere ikke har kunnet få adgang til en konto i en bank, der i sidste ende betyder, at de ikke har haft adgang til deres egne penge eller ydelser, de har krav på, siger Morten Bødskov.

Han peger på, at sælgere af hjemløseavisen Hus Forbi har oplevet, at deres bankkonti er blevet lukket, fordi kontiene ifølge banken blev brugt "erhvervsmæssigt".

I aftalen bliver det hul lukket - Hus Forbi-sælgere får nu mulighed for at bruge deres private konti til indtægter fra avissalget.

Nyt forum skal se på løsninger

Tilmed betyder aftalen, at Finans Danmark, KL og organisationerne på socialområdet i et nyt forum blandt andet skal undersøge, hvordan bank og borger får den bedste kontakt.

Forummet skal også finde løsninger på praktiske udfordringer, der kan opstå i processen - for eksempel når borgeren ikke har billed-id eller fast bopæl.

- Der er ingen tvivl om, at der er borgere, som har behov for hjælp til at få den sikkerhed og tryghed, som en bankkonto er for alle os andre, siger Morten Bødskov (S).

- Det er en ret, de har, og derfor skal vi hjælpe dem med, at de får den her basale bankkonto.

Der skal også udarbejdes en ny fælles vejledning om regler, fremgangsmåde og klageproces, når en hjemløs eller anden udsat borger skal have oprettet en basal betalingskonto.

Vejledningen skal målrettes ansatte i bankerne og kommunerne samt borgerne.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.