

Tilsynet med institutioner indenfor det socialpædagogiske område er netop blevet skærpet efter massiv kritik af enkelte tilbud. Tilsynet vil blandt andet sætte fokus på uddannelse og efteruddannelse, så personalet bliver i stand til bedre at håndtere målgruppen. En ny uddannelse fra University College Syddanmark sikrer i den forbindelse kompetenceudvikling og nye perspektiver til personale uden pædagogisk uddannelse.
- Alle ansatte på opholdssteder, på døgninstitutioner eller i socialpsykiatrien, som ikke i forvejen har en pædagogisk uddannelse, kan have stor glæde af at tage den nye akademiuddannelse i socialpædagogik fra University College Syddanmark. Så klart lyder udmeldingen fra Michael Møller, der netop nu er i gang med 3. og 4. modul af uddannelsen:
- Indtil videre har jeg fået markant mere ud af uddannelsen, end jeg havde forventet. Først og fremmest er jeg blevet bedre til at stoppe op, gå et par skridt tilbage og sætte mig selv lidt udenfor i arbejdet med de unge. Jeg er også blevet markant bedre til at formulere mig fagligt, og så er jeg i det hele taget kommet til at brænde mere for mit fag, siger Michael Møller, der til daglig arbejder med unge i udsatte positioner på Opholdsstedet Porten i Aalborg. Før han begyndte på akademiuddannelsen, oplevede han ikke det store behov for efteruddannelse. Han vidste, at han var god til at opbygge relationer, og den evne forlod han sig på i sit daglige arbejde.
- Tidligere tænkte jeg, at gode og sunde relationer var det vigtigste for de unge, jeg arbejder med. Nu har jeg fundet ud af, at det ikke er nok, og det er heller ikke nok, at jeg er større, stærkere eller klogere end dem. I dag er jeg helt anderledes klædt på til at tackle de udfordringer, der er i mit job, og hvis du spørger mig, så burde man simpelthen ikke have lov til at arbejde i det her fag, hvis ikke man som minimum er begyndt på en uddannelse, siger Michael Møller.
En overskuelig pædagogisk uddannelse
Gundi S. Johannsen fra University College Syddanmark er en af underviserne på akademiuddannelsen i socialpædagogik. Ligesom Michael Møller ser hun et stort behov for efteruddannelse på området.
- Vi har brug for den nye akademiuddannelse, fordi socialpædagogik i flere år har været et nedprioriteret område. På opholdssteder, på døgninstitutioner og lignende finder vi børn, unge og voksne med massive problemer, og arbejdet med dem kræver altså socialpædagogisk viden og indsigt. Alligevel har mange ansatte på det socialpædagogiske område ingen pædagogisk uddannelse, siger Gundi S. Johannsen. Hun er ikke blind for, at det kan være lidt af en udfordring at gå i gang med en pædagogisk uddannelse, hvis man er lidt oppe i årene, er etableret og måske i forvejen har en faguddannelse.
- Jeg hører fra mange af mine studerende, at de typisk ikke vil søge ind på pædagoguddannelsen, fordi den tager for lang tid at tage. Derfor tror jeg også, at akademiuddannelsen tiltaler mange, fordi man her kan få nogle gode redskaber i løbet af et fleksibelt studieforløb på et års fuldtidsstudie eller måske tre års deltidsstudie, siger Gundi S. Johannsen.
Efteruddannelse giver nye perspektiver
Thomas Horndal, der er Michael Møllers chef på Opholdsstedet Porten, har lige nu to medarbejdere på akademiuddannelsen i socialpædagogik. Han er ikke i tvivl om, at det er en rigtig prioritering at uddanne og efteruddanne sit personale, fordi det blandt andet giver et nyt syn på egen praksis.
- Jeg lægger vægt på uddannelse til mine medarbejdere, fordi jeg oplever, at det gør dem dygtigere i arbejdet med de unge. Hvis du ikke er uddannet inden for det pædagogiske område, kan du have en tendens til at relatere meget til dig selv og din egen opvækst, og der kan uddannelse være med til at give nogle nye perspektiver på arbejdet, siger Thomas Horndal.
Akademiuddannelsen svarer til ét års fuldtidsstudie (60 ECTS-point), men uddannelsen kan tilrettelægges fleksibelt.
Uddannelsen tager udgangspunkt i de studerendes hverdag ude i praksis.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.