

Flere og flere borgere henvender sig anonymt til kommunen med tip om socialt bedrageri, men kommunerne skal passe på med, hvordan de bruger informationerne. Ombudsmanden slår nu fast, at anonyme tip ikke kan indgå i afgørelserne.
- Det har været fremme i et par sager tidligere, og nu synes vi, at der er en anledning til at slå meget rent fast, at anonyme anmeldelser ikke kan anvendes som egentligt bevis, fordi de ikke kan verificeres eller kontrolleres eller modsiges af parten i sagen, siger Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen til dknyt.
Det er ellers blevet en metode, som i stadig højere grad bliver brugt, viser en rundspørge fra DR Nyheder. Flere kommuner har oprettet hotlines eller internettjenester, hvor man kan angive sine medborgere, hvis man ser noget mistænkeligt.
Ikke mindst DR-programmet 'Aktion Socialt Bedrageri', hvor et tv-hold følger kommunens arbejde med at afsløre borgere, der snyder med sociale ydelser, har fået henvendelserne til at stige.
Ombudsmanden har for nylig udtalt kritik i to sager, hvor kommunerne netop har bygget deres argumentation på oplysninger, som de alene har fået fra anonyme kilder.
Fremhævelsen af brugen af anonyme tip ligger i forlængelse af en mere generel kritik af kommunernes fremgangsmåde i sager om socialt snyd, som Ombudsmanden fremsatte i går.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.