

Nye tal for ledigheden viser et fald, således at arbejdsløsheden nu er på sit laveste niveau i fire år. Økonomien er grundlæggende i bedring, og gennem reformer har regeringen holdt hånden under beskæftigelsen. Tilliden til dansk økonomi er stor. Det er der, især set i lyset af, hvor omstridte regeringens reformer har været i dele af befolkningen, grund til at glæde sig over.
Men med den markante økonomiske ansvarlighed - som er afgørende, hvis velfærdssamfundet skal sikres fremadrettet - skal også følge et stærkt socialt engagement for de mest sårbare og udsatte.
Det er der heldigvis allerede i dag langt hen ad vejen. For eksempel når der gives individuelle ressourceforløb til unge potentielle førtidspensionister, eller når passiv støtte for uddannelsesparate, unge kontanthjælpsmodtagere, bliver omsat til mere aktiv hjælp, så de kan komme mod job og uddannelse.
Den sociale ansvarlighed kommer også klart til udtryk, når vi har en beskæftigelsesminister, der lytter til de udfordringer, der er i forhold til den markante forskellighed, som kommunerne har valgt at implementere kontanthjælpsreformen på.
Vi kan se, at der i Østjylland både er forskel på, hvor mange af de unge på kontanthjælp, der vurderes som uddannelsesparate, og også forskel på hvilke metoder man benytter for at vurdere det.
Randers, Favrskov og Skanderborg vurderer henholdsvis 70, 68 og 64 procent af deres unge kontanthjælpsmodtagere som uddannelsesparate. Tallene er noget lavere i kommunerne Syddjurs, Aarhus og Horsens, hvor det er henholdsvis 45, 45 og 44 procent. Disse forskelle kan blandt andet forklares ved, at nogle kommuner vælger at behandle sagerne gennem individuelle møder med de unge, mens andre kommuner blot ordner sagerne bag et skrivebord.
Glædeligt minister-initiativ
Den store forskel, vi kan konstatere, er ikke i orden. På det retssikkerhedsmæssige punkt er det selvfølgelig en udfordring, at der er så mærkbar forskel på behandlingen af unge med samme problemer. Men det er heller ikke socialt forsvarligt, hvis man som ung ikke er uddannelsesparat og alligevel presses på en ordning, som netop er for de uddannelsesparate. Og det, kunne noget godt tyde på, vil være tilfældet i en del sager, for ministeriet havde kun kalkuleret med, at cirka 40 procent af de unge på kontanthjælp ville være uddannelsesparate, mens tallene jo bredt set er højere.
Derfor er der også mange, heriblandt Socialrådgiverforeningen, som har pointeret problemet, og det er også noget, som vi radikale har haft fokus. Det er derfor særdeles glædeligt, at vores beskæftigelsesminister nu tager fat i kommunerne, og at hun ændrer vejledningen samt udsender en task force.
For ligesom vi kæmper for, at de uddannelsesparate unge på kontanthjælp skal i beskæftigelse eller i uddannelse, så kæmper vi mindst ligeså indædt for, at de mest sårbare unge ikke kommer på en ordning, som de ikke kan klare.
Liv Holm Andersen, MF valgt i Østjylland (R), og Hanne Roed, medlem af Region Midt (R) og socialrådgiver, og Tage Nielsen medlem af Skanderborg byråd (R)
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.