dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: Colourbox

Børnekontor har modtaget 520 klager

Børn klager selv direkte til ombudsmandens børnekontor, og det bidrager til at styrke børns rettigheder
23. DEC 2013 6.41

KØBENHAVN: 520 klager har ombudsmandens børnekontor modtaget i kontorets første år. Det svarer til en fordobling i forhold til året før, hvis man ser på tilsvarende typer af sagsområder hos ombudsmanden.

'Vi plejer at sige, at man ikke skal vurdere os på antallet af sager og udtalelser, men på, om vi gør en forskel. Jeg tillader mig alligevel at være godt tilfreds med, at så mange har fået øje på børnekontoret. Ikke mindst at cirka 10 procent af klagerne kommer direkte fra børn og unge', skriver ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

Ifølge ombudsmanden har en række sager gjort en forskel og bidraget til at styrke børns rettigheder. Først og fremmest for udsatte børn og unge. F.eks. anvendte Slagelse Kommune i visse tilfælde et hotel i byen som akut overnatningssted for unge mellem 15 og 18. Dette ophørte kommunen med, efter at ombudsmanden var gået ind i sagen.

Som eksempel på en af de vigtigste sager i det første år peger ombudsmanden på, at institutionen har afdækket, at reglerne for brug af magt over for anbragte børn og unge er mangelfulde. Det betyder blandt andet, at personale fratager børn og unge deres mobiltelefoner eller tvinger dem til at foretage urinprøver, uden at det egentlig er klart, om den slags tvang er lovlig.

'Børns retsstilling er temmelig uklar, når det kommer til brug af magt på institutioner. Derfor synes jeg, det er positivt, at Social-, Børne- og Integrationsministeriet har reageret på vores henvendelser ved at nedsætte et lovforberedende udvalg og taget initiativ til tre lovændringer, der ikke kan vente på udvalgets arbejde, skriver ombudsmanden.

bi

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/boernekontor-har-modtaget-520-klager

GDPR