dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Dagtilbud i Herning slukker for skærme, når der skal dokumenteres
Dagtilbuddene har fravalgt det elektroniske dokumentationssystem Cura til fordel for mere borgerkontakt. (Arkivfoto.)
Foto: Per Magnus Persson/Johner/Ritzau Scanpix

Dagtilbud i Herning slukker for skærme, når der skal dokumenteres

To dagtilbud i Herning vil have mindre bureaukrati og mere borgerkontakt - derfor fravælger de nu digital dokumentation.

HERNING: To dagtilbud for handicappede borgere i Herning Kommune vil nu satse mere på menneskeligt nærvær og mindre på dokumentation. Aktivitetshuset i Vildbjerg og Birkelund i Herning vil fra torsdag reducere skærmtiden for ti medarbejdere, der i stedet skal bruge tiden på nærvær med borgerne. Det oplyser kommunen. 

Begge dagtilbud har valgt at fravælge det elektroniske dokumentationssystem Cura til størstedelen af den daglige dokumentation. I stedet vil de fremtidige informationsudvekslinger foregå via mundtlig overlevering.

Det er et tiltag, som cirka 60 voksne, handicappede borgere, vil blive påvirket af. Ifølge formand for Social og Sundhed i Herning Kommune, Joan Hansen (V), har borgerne længe givet udtryk for, at de ønsker mere nærvær og mindre skærmtid for medarbejderne, hvorfor kommunen nu også rykker på det. 

Men dokumentation er ikke helt ude af billedet. 

- Den dokumentation, som er lovpligtig ift. medarbejdernes opmærksomhed på og arbejde med borgernes trivsel og de udfordringer, der kan være ( f.eks. udadreagerende adfærd, sygdom eller andre særlige hændelser) vil også fremover blive lavet, men i første omgang uden for det elektroniske dokumentationssystem, siger hun til DK Nyt. 

Borgerne skal selv dokumentere

Som led i den nye ordning skal borgerne selv begynde at dokumentere, hvordan de arbejder og lykkes med deres mål, hvilket skal ske med støtte fra personalet. 

- Det kan være på skrift, i billeder, tegninger eller andet. Vi forventer, at det øger borgernes forståelse for at arbejde med deres mål for indsatsen. Vi flytter medarbejdernes tid fra dokumentation på PC til den mundtlige, pædagogiske dialog med borgerne, siger hun.

Selvom der vil blive skåret ned på dokumentationen, understreger Joan Hansen, at loven vil blive overholdt og at der fortsat vil blive lavet digital dokumentation, hvor det er nødvendigt fx i forhold til medicinudlevering. 

Skifter computeren ud med pen og papir

Selvom kommunen forventer, at den mundtlige overlevering kommer til at fungere, så er det stadig vigtigt, at betydningsfuld daglig information, som normalt ville blive noteret digtalt, ikke går nogens næse forbi. Og det har kommunen en analog løsning på. 

- Vigtig daglig information dokumenteres også frem over skriftligt, men ikke i det elektroniske dokumentationssystem. Der afprøves et papir-baseret notatsystem, som medarbejderne fortsat skal orientere sig i. Megen anden information behøver vi ikke at dokumentere elektronisk, fordi der er få medarbejdere omkring den enkelte borger, og medarbejderne samarbejder og har i forvejen styr på disse oplysninger. Pilotprojektet foregår på mindre enheder hvor medarbejderne arbejder i mindre teams.

Håbet er, at medarbejderne på denne måde kan spare et par timer hver uge, som tidligere er blevet brugt alene ved computeren uden borgerkontakt og i stedet bruge dem på at være nærværende med borgerne.

Ifølge Joan Hansen er det, de tidligere har defineret som god praksis, noget, der ikke er nødvendigt ift. at kunne leve op til den omsorgsforpligtelse, personrettede tilsyn m.m. som et dagtilbud har pligt til. 

- Det vi afprøver her, det er at tro på, at meget af det, der foregår mundtligt i samarbejde mellem borgere, pårørende og medarbejdere, ikke også behøver at blive til elektronisk dokumentation.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.