dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Datatilsynet godkender Aarhus Kommunes referenceregister

Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune har oplevet, at bortviste og fyrede medarbejdere vender tilbage til nye stillinger i samme afdeling og igen begår grove forseelser. Det vil nyt referenceregister gøre op med.

AARHUS: Datatilsynet har vurderet, "at der ikke er anledning til at rejse en tilsynssag på det foreliggende grundlag". Det skriver tilsynet i et brev til Aarhus Kommune om et referenceregister, som kommunen har oprettet. I registeret kan ledere og chefer i Sundhed og Omsorg - i forbindelse med ansættelser - blive gjort opmærksom på tidligere pligtforsømmelser, bortvisninger og misligholdelser af tidligere ansættelser i samme afdeling. 

Referenceregistret er blevet oprettet den 1. april 2024, efter at Aarhus Kommune har oplevet flere situationer, hvor tidligere medarbejdere under Sundhed og Omsorg er blevet bortvist for senere at blive genansat under samme afdeling. 

Senest sagen om en mandlig plejehjemsansat, der ved Retten i Aarhus er anklaget for vold, seksuelle overgreb og blufærdighedskrænkelser på tre af kommunene plejehjem. Efter to fyringer er manden blevet ansat på et tredje plejehjem i kommunen, hvilket netop er det, referenceregistret vil gøre op med.

Anvendes som internt værktøj

Som følge af at Datatilsynet blev gjort opmærksom på, at Aarhus Kommune havde oprettet registret, "hvor medarbejdere med registrerede forseelser som vold og trusler kommer til at stå", anmodede det kommunen om at svare på en række spørgsmål. 

Aarhus Kommune har svaret, at registret alene anvendes internt i Magistratafdelingen Sundhed og Omsorg, at oplysningerne deri er krypterede, og at oplysninger fra tidligere personalesager ikke fremgår i det. 

Det er udelukkende tiltænkt, at man som chef eller leder kan slå et CPR-nummer op, hvorpå man kan se, om personen er i registret eller ej. Hvis det er tilfældet, kan man kontakte HR for at tilgå oplysningerne om bortvisningen og herefter have en dialog om, "hvorvidt begrundelsen for bortvisningen har betydning for, om ansøgeren skal tilbydes genansættelse", fremgår det af et brev, som Aarhus Kommune har tilsendt til Datatilsynet. 

Straffeattester har vist sig utilstrækkelige

Datatilsynet spørger blandt andet ind til, hvorfor registret et nødvendigt, når man i forvejen indhenter straffeattester ifm. ansættelser. Hertil svarer Aarhus Kommune, at bortvisninger pba. utilstedelige handlinger, alvorlige krænkelser eller handlinger i strid med interne retningslinjer ikke nødvendigvis er strafbare. 

Derudover skriver Aarhus Kommune, at de før har erfaret, at der til trods for, at der indhentes straffeattester, er medarbejdere, der på ny begår grove forseelser over for borgere - nogle mens sagerne venter på at blive behandlet i retssystemet.

Med det nye referenceregister vil lederen - ifm. en bortvisning af en medarbejder - foretage en vurdering af, om det forhold, der lå til grund for bortvisningen, gør, at medarbejderen skal registreres. I så fald vil vedkommende blive oplyst herom. Udgangspunktet er, at oplysningerne i referenceregistret bliver slettet efter fem år. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/datatilsynet-godkender-aarhus-kommunes-referenceregister

GDPR