SYDJYLLAND: Nogle er mere syge end andre. Og hvis man spørger de mest syge, hvordan de kommer hurtigere tilbage i job, svarer de fleste, at ledere skal være opmærksomme og følge op. Sådan lyder en af konklusionerne i en større undersøgelse i Region Syddanmark.
De syge vil desuden også gerne have løbende samtaler med lederen, og de ønsker muligheder for midlertidige tilpasninger i arbejdstid og opgaver. Det fremgår af en rapport om sygefraværet blandt de 10 pct. af Region Syddanmarks ansatte, der har flest sygedage.
1200 medarbejdere - det vil sige 51 pct. af de adspurgte - har udfyldt skemaet og sendt det retur. Det er ifølge rapportens forfattere en høj svarprocent. Når godt halvdelen kan anses for at være mange, skal man tænke på, at der skal svares med et brev på et kontroversielt emne uden mulighed for at sende en rykker.
Rapporten anbefaler for eksempel at gøre lederne bedre til at gå i dialog med den sygemeldte. Det skal fremover foregå som ledelsestræning frem for ledelsesteori. Rapportens konklusioner ligger meget tæt op ad undersøgelsen Den Sundeste Ledelse, hvor Region Syddanmark kortlagde fællestræk hos ledere i afdelinger med lavt sygefravær og stor tilfredshed blandt medarbejderne.
Rettidighed
Et af fællestrækkene er 'rettidig problemløsning', hvor ledere straks reagerer og prøver at finde en løsning, hvis de bliver opmærksom på et kritisk problem i den daglige drift eller mistrivsel. Konklusionen om mere kontakt mellem leder og medarbejder understøtter det initiativ, regionen allerede har sat i værk, hvor en medarbejder bliver kontaktet af sin chef på første, femte og 15. sygedag.
De adspurgte står for 60 pct. af sygefraværet i organisationen.
De syge medarbejdere fejler nogenlunde det samme, som ses i andre nationale undersøgelser. 34 pct. havde fysiske lidelser i bevægeapparatet, mens 23 pct. havde psykiske lidelser og mistrivsel.
Næsten uanset fraværsårsag (fysisk eller psykisk lidelse) peger de på de samme tiltag: Lederen skal være opmærksom tidligere, der skal være midlertidige tilpasninger af arbejdstid og arbejdsopgaver, og lederen skal have flere samtaler med den sygemeldte.
Rapporten er bestilt af Region Syddanmarks Hovedudvalg og lavet af CABI, Center for Aktiv Beskæftigelsesindsats, som en del af en indsats for at nedbringe sygefraværet blandt Region Syddanmarks 26.000 ansatte.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.