
AARHUS: Tidligere på ugen vedtog Københavns Borgerrepræsentation en lokalplan for en ny moské og kulturcenter. Det er langt fra den første moské, lokalpolitikerne siger ja til, denne gang er det Islamisk Trossamfund, der ønsker at erstatte sin eksisterende moské og kulturcenter på hjørnet af Tomsgårdsvej og Dortheavej, med en ny bygning indrettet til formålet.
Men hvad der synes at være 'piece of cake' i København, er i Aarhus blevet et af de hedeste politiske emner i de senere år. I aftes var den kommende stormoské i Gellerup igen på dagsordenen i byrådet.
Denne gang var det Venstre og De Konservative, der gjorde et sidste forsøg på at få skrevet stormoskéen ud af helhedsplanen med et forslag til byrådet. Forslaget kom ikke som en overraskelse, da både Venstre og De Konservative allerede tidligere på året har meldt ud, at de ville forlade samarbejdet omkring helhedsplanen, hvis den kommende stormoské blev placeret i Gellerup.
Parallelsamfund og politik
Der kom ikke meget nyt frem, da debatten gik i gang, men selvom det var sjette-syvende gang, emnet var på dagsordenen, som borgmesteren bemærkede, var debatten ikke mindre livlig.
Esben Kullberg (S) bemærkede at V og K jo har fået det, som de ville, eftersom den placering på Bautavej, som borgmesteren har foreslået, ligger uden for helhedsplanens område. Derudover mente han og Socialdemokraterne i øvrigt, at sagen skal behandles som enhver anden byggesag, hvor kommunen stiller en grund til rådighed for de borgere, der ønsker at bygge.
- Venstre kan ikke støtte en stormoské klos op ad Gellerup, det vil ikke medføre det, som vi har ønsket os, det vil fastholde et parallelsamfund. Et dem og os, det kan ingen være tjent med. Det undrer os, at borgmesteren har haft forhandlinger med interessenterne, inden der har været brede forhandlinger i byrådet. Vi har rakt hånden frem, og det har vi gjort det længe, nu står det ved borgmesteren, sagde Gert Bjerregaard (V).
- Nu ved jeg ikke, om jeg har læst den samme sag som de andre, men det her handler ikke om en byggesag, det handler om salg af en grund. Det handler om en stormoské, der skal ligge på den grund. Vi klausulerer en byggegrund, som kun kan blive til en stormoske, det er skin-demokrati, tordnede rådmand for sundhed og omsorg, Jette Skive (DF) inden hun forlod byrådssalen.
Det er i orden at forskelsbehandle
- Det her er en sag, der ikke vil dø. Jeg synes ikke, vi bør have sådan nogle sager om hvorvidt, der må bygges en moské eller ej, det står skrevet i grundloven, at man har ret til at dyrke sin tro, formanede rådmand Rabih Azad-Ahmad (R).
- Hvis man kigger på grundloven, så er der ikke en grundlovssikret ret at bygge, hvad man vil, hvor man vil. Folkekirken understøttes af staten, vi har ikke et land med religions-lighed, vi har religions-frihed, så det er ok at forskelsbehandle.Retten til at bygge en moske, hvor man vil findes ikke, irettesatte Marc Perera Christensen (K).
Til trods for de spidse bemærkninger, så ændrede det ikke konklusionen og borgmesteren kunne derfor med et flertal i ryggen godkende et salg af Bautavej 1.
- Vi i har talt om det her on and off i 14 år. Jeg mener, vi har fundet et godt kompromis med denne placering og jeg havde håbet at samle hele byrådet omkring dette forslag, afsluttede Jacob Bundsgaard (S) med et flertal fra S, SF, R og EL , hvor V og K stemte imod og LA undlod at stemme.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.