
Det er allerede to-tre år siden, hovedbestyrelsen begyndte at drøfte, om Ole Pass skulle være formand for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark for evigt, eller om det var tid til at skifte ham ud med en yngre model. For ham var det udslagsgivende, at mange vidste, hvem Ole Pass var, mens færre havde hørt om socialchefforeningen. Så var der noget, der skulle tages alvorligt.
- Jeg må være ærlig og erkende, at en stærk formand - og det mener jeg nok, jeg har været - kan godt pacificere en forening. Folk i foreningen skal jo ikke sidde derhjemme og tænke, 'hvad mener vi om det? Jamen det kan vi jo høre i radioen, at det siger Ole' i stedet for at kredsene tager diskussionerne.
Ole Pass har været formand for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark i 14 år.
Formand ved et tilfælde
Egentlig var Jesper Fisker formand for Socialchefforeningen, den gang i år 2000. Og det var alle ifølge Ole Pass udmærket tilfredse med.
Derfor var der da heller ingen, der havde regnet med, at Pass, som på det tidspunkt var 53 år og socialchef for Rødovre Kommune, skulle ind og være formand. Men sådan gik det alligevel, for Jesper Fisker fik kort før årsmødet tilbudt en stilling som kommunaldirektør i Hillerød.
- Vi kan jo ikke have sådan en kommunaldirektør med i socialdirektørforeningen, så han måtte trække sig. Og så havde vi få dage inden generalforsamlingen til at finde en fra hovedbestyrelsen, som var villig til at stille op. Og det lod jeg mig så overtale til, siger Ole Pass til dknyt om dagene op til årsmødet i 2000.
Nu er han 67 og stadig socialdirektør i Rødovre Kommune, men han er ikke formand længere. Selvom han i sin tid ikke havde regnet med at sidde for bordenden i foreningen i mere end et år eller to, blev det alligevel til 14 år, før Ole Pass takkede af. For arbejdet gik jo hen og blev utroligt spændende, fortæller Ole Pass:
- Det har jo været reform på reform. Som lige nu på beskæftigelsesområdet. Jeg har jo været med helt tilbage til, at man udlagde statslige opgaver til amter og kommuner. Hvis man bare sidder og lader verden komme til en, kommer der forandring og fornyelse. Det er spændende at være en del af. De grundlæggende tanker handler jo hele tiden om at holde for øje, hvem vi er socialdirektør for.
Lidt for sløv og lidt for fræk
Dengang for 14 år siden, da Pass blev valgt, skrev Ritzau blandt andet: ‘Ole Pass, der er mangeårigt hovedbestyrelsesmedlem i foreningen, har igennem de seneste ni år være socialdirektør i Rødovre Kommune. Her har han blandt andre været chef for sin forgænger, Jesper Fisker, der var vicesocialdirektør i kommunen.'
Tørt og faktuelt. Det var hans første omtale som formand, men siden har Ritzau og andre medier skrevet meget mere. En hurtig optælling på Infomedia viser, at mens hans forgænger Jesper Fisker var i medierne 40 gange i løbet af sin formandsperiode, har Ole Pass været det mindst 826 gange. Han er blevet en aktiv stemme i den offentlige debat, og siger ikke nej til at stille op, når pressen ringer. Og han er ikke i tvivl om, hvorfor de ringer:
- I al beskedenhed. Når jeg har været interessant for pressen, er det fordi jeg har turdet gå til grænsen i mine udtalelser, hvor nogle embedsmænd måske er lidt støvede og snakker mere om paragraffer og tager forbehold, siger Ole Pass med henvisning til at en enkelt minister har fundet ham lidt for sløv og en anden lidt for fræk. Men kommunikationen er vigtig for Pass, og derfor stiller han op.
-Der er ikke nogen henvendelser, der ikke skal tages alvorligt. For selvom pressen er mange ting - både tv-avisen i primetime og lokalstof - er det privilegium at få lov at deltage. Men jeg tror da også, jeg er blevet rigtigt godt behandlet af pressen. Det er jo ikke mig, der ringer til dem, og jeg siger aldrig nej. Jeg har ganske få eksempler, hvor jeg synes, der var tale om revolverjournalistisk, og hvor jeg synes, at de godt kunne have handlet anderledes.
Styrker debatten og gavner borgerne
Ole Pass understreger, at han kun har været glad for at være en aktiv stemme i den offentlige debat.
Den rolle er andre spillere på socialområdet også glade for, at Ole Pass har påtaget sig. Blandt andet tidligere socialminister og nuværende beskæftigelsesminister, Henrik Dam Kristensen (S), som kun havde rosende ord til fordel for den afgående formand, da han besøgte foreningens årsmøde i Aarhus torsdag 23. oktober.
- Ole Pass har været særdeles aktiv og synlig i den offentlige debat. Han har altid fremført faglige og saglige synspunkter. Det styrker debatten, og det gavner de mennesker, vi forsøger at gøre en forskel for. Og ulig hvad jeg tænker om mange andre, er jeg rigtigt glad for, at han har været netop det.
Hvem vil være et drivanker?
Pass anbefaler da også, at den nye formand, Helle Linnet, husker at være synlig.
- Et godt råd er, at hun på sin måde husker at møde op de steder, hvor der er mulighed for det, få det netværk, det er muligt at få, og træde op på ølkassen, når der er lejlighed for det.
Selv træder han ikke kun ned fra ølkassen, men også fra alt bestyrelsesarbejde i socialchefforeningen.
- Jeg kunne godt have fortsat som menigt medlem eller i kredsene, men når man har været oppe og være formand, så synes jeg at der var fare for at jeg kunne komme til at fungere som drivanker i forhold til dem, der nu skal være ledende.
Ole Pass er uddannet jurist fra Københavns Universitet i 1972 og har siden arbejdet med socialområdet - først som fuldmægtig i Socialministeriet, så som Fuldmægtig i Amtsrådsforeningen, senere som Viceamtssocialdirektør i daværende Københavns Amt og nu som Soc.-, sundheds- og arbejdsmarkedsdirektør i Rødovre Kommune. Sidstnævnte sted har han været ansat siden 1991, og han har ikke planer om at stoppe foreløbigt.
Privat er han gift med socialrådgiver Estrid Pass, som arbejder ved kriminalforsorgen. Sammen har de to voksne børn og tre børnebørn.
Udover formandsposten i Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark har Ole Pass også andre frivillige gøremål. Heriblandt kan nævnes, formand for Socialt udviklingscenter SUS, bestyrelsesmedlem i Kirkens Korshærs udviklingsafdeling og 'ambassadør' for den socialøkonomiske virksomhed 'Specialisterne'.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.