DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Fagforeninger er faste i kødet med OK21-krav trods corona

Der skal penge på bordet, for at det er muligt at rekruttere i nødvendigt antal, siger Forhandlingsfællesskabets formand Mona Striib.
15. DEC 2020 14.12
TEMA: OK21

Coronakrisen kommer ikke til at betyde færre eller lempeligere krav fra de offentligt ansatte ved de kommende OK21-forhandlinger. Sådan lød budskabet fra FOA-formand Mona Striib, da Forhandlingsfællesskabet tirsdag holdt virtuelt repræsentantskabsmøde med udtagelse af overnskomstkrav.

Mona Striib er også formand for Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer de ansatte i kommuner og regioner, og ifølge hende har det ikke i skyggen af coronaen skortet på "ønsker og kreativitet" i forhold til den kommende treårig overenskomstaftale.

De kommende OK21-forhandlinger kommer til at vedrøre cirka 745.000 offentligt ansatte i kommuner, regioner og staten. Forhandlingsfællesskabet dækker 565.000 ansatte fordelt på 51 fagforeninger, som tirsdag udvekslede krav med arbejdsgiverne i KL og Danske Regioner.

Lige og lav løn

Et af de centrale krav, som fagbevægelsen går ind til forhandlingerne med, er en særlig pulje til ligeløn og lavtlønsområdet. Derudover er der krav om sikring af reallønnen og dermed den købekraft, som ens løn har.

Trods fasthed i kravene til OK21 anerkender Mona Striib, at de samfundsøkonomiske rammer har betydning, når der skal forhandles. Hun bemærker til gengæld, at coronakrisen har givet nye betingelser for mange af de offentligt ansatte, og at der skal penge på bordet, for at det er muligt at rekruttere i nødvendigt antal.

- Der skal være en solid ramme til en treårig aftale, siger Mona Striib om OK21-forhandlingerne.

De gældende overenskomster blev forhandlet på plads ved KV18 og udløber med udgangen af marts næste år.

mk

Se Forhandlingsfællesskabets OK21-krav til KL og KL's krav.

Se Forhandlingsfællesskabets OK21-krav til Danske Regioner og Danske Regioners krav.