DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Thomas Vilhelm, Ritzau Scanpix

Efter tv-dokumentar om plejesvigt:
Flere etik-kurser, dialogmøder og træffetider

Ældre-politikere over hele landet tager nye initiativer i ældreplejen efter omsorgssvigt i Randers og Aarhus.

Hjerteskærende scener i dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden' fra plejehjemmene Kongsgården i Aarhus og Huset Nyvang i Randers gjorde indtryk på kryds og tværs i den kommunale ældrepleje.

Personale, der ignorerede dementes signaler og ikke levede op til basalt ansvar i plejen, har sat sit aftryk - administrativt, uddannelsesmæssigt og politisk.

Debatten er gået om at højne status af at arbejde som sosu, om fraværende ledelse, pressede normeringer og politikere, der ikke kender nok til forholdene ude på det enkelte plejehjem.

I Aarhus er en grundig undersøgelse af ældreplejen besluttet, og derudover går ældrerådmand Jette Skive (DF) efter solide tilskud til området i budgetforhandlingerne. Allerede nu er vedtaget, at der skal ansættes flere serviceassistenter til rengøring og flere 'kvalitetssygeplejersker', og sosu-personale skal uddannes i kultur, adfærd og etik.

I Herlev handler Gitte Bomholdt (S), udvalgsformand for Sundheds-og Voksenudvalget ifølge Herlev Bladet ved at indføre træffetider på rådhuset og være mere synlig på kommunens plejecentre. 

I Odense gennemfører ældre- og handicaprådmand Søren Windell (K) en række dialogmøder med pårørende på de 20 komunale og private plejecentre, oplyser TV2 Fyn. Et forslag fra EL om en anonym hotlinje, hvor beboere og pårørende kunne klage, har Windell afvist. I stedet ønsker han selvstændige bestyrelser på plejecentrene som på private plejehjem.

Fra Lejre skriver Lejre Lokalavis, at fra næste år kan borgere og ansatte klage anonymt, hvis de oplever omsorgssvigt i ældreplejen. Alle partier stemte i økonomiudvalget for en whistleblower-ordning.

Ifølge borgmester Carsten Rasmussens (S) oprindelige forslag skulle borgerrådgiveren referere til kommunaldirektøren ved anonyme klager. Det fik Venstre ændret til direkte kontakt til politikerne i økonomiudvalget for at slå det politiske ansvar fast.

I Randers er en tilbundsgående undersøgelse af ældrepleje på vej til byrådsbeslutning. Og DF vil ved budgetforhandlinger foreslå højere løn til fastansatte på plejehjemmene for at fastholde dem på fuldtid og undgå vikarer, skriver Kommunen.dk. Huset Nyvang, der kom i fokus i dokumentaren, brugte i 2019 5,9 mio. kr.  på vikarer ud af et samlet lønbudget på 22,6 mio. kr. - det højeste blandt alle i Randers målt på faktisk udgift og på vikar-andel af lønbudget.

Samtlige 2.500 medarbejdere i Esbjergs ældrepleje skal på kursus, der skal sikre værdighed i ældreplejen, skriver JydskeVestkysten. Sundhed & Omsorg designer uddannelsen i samarbejde med UC Syd og Social- og Sundhedsskolen i Esbjerg, og Det Nationale Værdighedsrejsehold bidrager.

 

Abonnenter på Kommunen.dk kan læse 'Socialudvalgsformænd vil fokusere på trivsel, ledelse og rekruttering ovenpå TV2-dokumentar' her.