
HERNING / FAVRSKOV / GRIBSKOV: Retten i Helsingør afviser i en principiel sag tre ugifte samlevende pars påstand om, at loven om gensidig forsørgerpligt skulle være et brud på grundloven og bestemmelser i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.
De tre par blev bevilget fri proces for at få afklaret sagen, og den endte altså med at Beskæftigelsesministeriet og de tre kommuner Herning, Favrskov og Gribskov blev frifundet.
Det var den daværende S-R-SF regering, som ændrede loven med støtte fra V, DF og K, sådan at ugifte samlevende par skulle forsørge hinanden. Lovændringen trådte i kraft 1. januar 2014 men blev efter voldsom kritik skrottet igen efter blot to år med virkning fra 1. januar 2016.
Mens lovændringen var i kraft, havde en samlever i arbejde pligt til at forsørge sin samlever, hvis denne mistede sin egen indtægt og kom på kontanthjælp. Derfor røg kontanthjælpen eller blev beskåret, hvis samleveren havde indtægt eller formue.
Hvis personen med indtægt eller formue ikke ville eller mente at kunne forsørge sin samlever, blev kontanthjælpen udbetalt, men efterfølgende opkrævet hos personen med indtægt. Kommunerne har også forbeholdt sig ret til at modregne i skat.
Hensigten var at sidestille samlevende par med gifte par, der har gensidig forsørgerpligt. De ikke-gifte par argumenterede i retten forgæves for, at staten ifølge Grundloven har pligt til at forsørge borgere, der ikke kan klare sig selv, og at ejendomsretten er ukrænkelig, og at dette også gælder formue, for eksempel pension.
I alt skønnes forsørgerpligten for ugifte at have berørt 7000 par, mens loven var i kraft.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.