Efter næsten to år er der sat dato på retssagen om, hvorvidt det var brud på Grundloven, da samlevende par med lov blev pålagt at forsørge hinanden, skriver Avisen.dk. Tre par har anlagt sag om mod Beskæftigelsesministeriet og deres egne hjemkommuner Herning, Favrskov og Gribskov, og sagen vil blive ført ved Retten i Helsingør.
Loven om gensidig forsørgelsespligt for ugifte samlevende par blev indført 1. januar 2014 af Socialdemokraterne, SF, Radikale, Venstre og Konservative og betød, at samlevende skulle forsørge hinanden, hvis den ene af dem kom på kontanthjælp. Loven blev ophævet 1. januar i år, men retssagen kører alligevel.
Det sker dels ud fra et ønske om at få afgjort principielt, om bestemmelsen var grundlovsstridig, dels fordi bestemmelsen i sin levetid kostene mange par penge - penge som de vil kunne få, hvis de vinder sagen. De tre par der har rejst sagen, gør det på vegne af i alt 176 samlevende.
Børn i klemme
Sagen blev anlagt i foråret 2014, og når den stadig ikke er kommet længere, skyldes det blandt andet, at det tog Civilstyrelsen op mod 15 måneder at afgøre, at gruppen skulle have fri proces. En sag af den type kan ellers løbe op i en millionregning.
Parrene bag sagen mener, at den gensidige forsørgelsespligt strider mod grundlovens paragraf 75, der siger, at 'den, der ikke kan ernære sig eller sine, og hvis forsørgelse ikke påhviler nogen anden, er berettiget til hjælp af det offentlige'.
Desuden mener de, det strider mod ejendomsrettens ukrænkelighed og er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions bestemmelser om ret til et privat- og familieliv, fordi flere par gik fra hinanden og børn kom i klemme på grund af forsørgelsespligten.
mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.