
Lørdag aftens overenskomstaftale på det statslige område blev slutningen på måneders lange forhandlinger. Forhandlingerne, der til sidst endte i Forligsinstitutionen, har været ualmindeligt lange.
I Forligsinstitutionen har forligsmand Mette Christensen skullet mægle mellem parterne, der i slutningen af februar ikke selv kunne blive enige om aftaler for de omkring 745.000 offentligt ansatte.
Onsdag indgik regionerne en aftale med en del af lønmodtagergrupperne om en ny overenskomst. Siden faldt aftalen på det kommunale område på plads, så kom en aftale for resten af regionerne og til sidst staten.
Selv om der er landet en aftale på alle områder, mangler der stadig en del detaljer om indholdet.
Overordnet har de offentligt ansatte fået en lønramme på 8,1 pct. over tre år og fået en sikring af spisepausen. Derudover ved vi, at en aftale om lærernes arbejdstidsaftale foreløbig er udskudt, og en undersøgelseskommission nedsættes. Lønmodtagerne har ellers krævet en aftale om arbejdstiden.
Et sidste smut forbi Skt. Annæ Plads
Aftalerne skal også til endelig afstemning. Men inden da skal alle organisationer en sidste gang til forhandlingsbordet for at forhandle om afsatte puljer til netop deres områder. Derefter kan organisationerne præsentere den færdige aftale for deres medlemmer. Det skal ske 11.-12. maj.
Fagforeningerne i regioner og kommuner har besluttet, at der skal et afstemningsresultat i hus for hver enkelt organisation. De har altså ikke benyttet sig af en mulighed for at kæde afstemningerne sammen. En sammenkædet afstemning ville have kunnet betyde, at et nej fra et enkelt fagforbund for eksempel på det kommunale område kunne overtrumfes, hvis øvrige forbund for kommunalt ansatte stemte ja.
- Jeg har netop bedt om, at det IKKE bliver et sammenkædet mæglingsforslag, så lærerne selv kan stemme om aftalen, skriver formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen på Twitter.
På statens område er alle organisationerne under Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) kædet sammen, så det enten er et samlet nej eller ja på statens område.
Stadig (meget lille) risiko for konflikt
Også arbejdsgiverne skal have opbakning til aftalen i deres bagland.
I kommunerne skal et forhandlingsresultat endeligt godkendes hos Kommunernes Lønningsnævn. I Regionerne er det Regionernes Lønnings- og Takstnævn, der skal give den endelige godkendelse. I staten er det topforhandleren, innovationsminister Sophie Løhde (V), selv, der har mandat til at forhandle og underskrive en aftale på statens vegne.
Afstemningsresultaterne skal være klar i starten af juni - formentlig den 6. juni. Hvis en organisation forkaster forliget, bryder en konflikt ud for det pågældende område.
rp / Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.