dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
En 59-årig lærer fra Ølstykke er blevet fyret efter at have slået en elev: Foto: Polfoto

Fyring var ikke uundgåelig efter dom for vold

Dialog mellem forældre og skoleledelse kunne måske have reddet jobbet for en 59-årige lærer, der blev dømt for vold mod elev. Det mener både lærerforeningen og skolelederforeningen

EGEDAL: I sidste uge kom det frem, at den 59-årig kvindelig lærer fra Ølstykke var blev idømt dagbøder for at slå en seksårig dreng. Samtidig var læreren blevet fyret fra sit job på Bækkegårdsskolen, hvor hun havde været ansat i 10 år. Hun har alt i alt arbejdet som lærer i 34 år. Både Danmarks Lærerforening og Skolelederforeningen mener, at fyringen er en voldsom konsekvens for både lærer og elev.

- Dommen er jo helt klar: læreren har slået eleven, og når der på den måde ligger en dom, er der ikke rigtig andre muligheder end at afbryde ansættelsesforholdet. Men det er en hård konsekvens for en erfaren lærer og for de øvrige elever, som måske mister en vellidt lærer, siger Per Sand, formand for arbejdsmiljøudvalget i Danmarks Lærerforening.

Dialog skal strække længere

Per Sand understreger, at vold naturligvis er helt uacceptapelt, og som lærer må man ikke slå en elev, heller ikke i affekt. Men han vil gerne appellere til, at skolerne bliver bedre til at håndtere disse sager internt, så det ikke bliver aktuelt med en politianmeldelse.

Det handler både om, lærerne skal beskytte sig selv ved ikke at gå ind i fysiske konflikter, men blot forsøge at skille eleverne ad og så lade ledelsen tage sig af det.

Derudover mener Per Sand, at skolerne skal sørge for at indbyde forældere til dialog, fordi man i dag oplever en stigende tendens til, at forældre overeagerer for at beskytte deres børn. Men den reaktion kan give bagslag, når en helt klasse mister en meget vellidt lærer på grund af en enkelt episode med en elev.

Curlingforældre holder på deres ret
Lokalformanden for Skolelederforeningen i Egedal kan også genkende problematikken med de overbeskyttende forældre.

- De her episoder må man gerne handle af internt på skolerne, men nogle gange er det selvfølgelig ikke muligt. Man skal være meget diplomatisk, og det handler om, at man som skoleledelse skal reagere med det samme, det vil sige fem minutter efter, at epiodem har fundet sted, skal forældre kontaktes, så man kan indgå i dialog. Min erfaring er, at man ofte møder stor forståelse fra forældrene, siger Jens Ole Larsen.

Jens Ole Larsens erfaring er, at hvis en lærer en enkelt gang har haft en voldsom episode med en elev, så er vedkommende generelt meget mere opmærksom på, at sådan en episode ikke gentager sig. Derfor er en fyring en drastisk konsekvens, mener han.

- Det er skidt for både arbejdsmiljøet og undervisningen, hvis en lærer skal gå og være bange for skride til handling, fordi konsekvenserne af en konflikt kan være så voldsomme, at læreren mister jobbet, forklarer lokalformanden.

Inklusion kan give flere episoder i fremtiden
Skolelederforeningen og Lærerforeningen er enige om, at den inklusionsopgave, der følger med den nye skolereform, sætter lærerne på arbejde i forhold til konflikter med eleverne.

- Der er ingen tvivl om, at lærerene kommer til at mangle konkrete redskaber til at håndtere de børn, som kan være udadreagerende og som nu skal inkluderes i de almindelige klasser. Læreren skal pludselig rumme meget forskellighed fx i forhold til børn med diagnoser, som måske skal håndteres vidt forskelligt i den samme konfliktsituation, siger Per Sand.

- Vi kan ikke mandsopdække de voldsomme elever, så derfor er vi nødt til at hjælpe lærerene med at håndtere de konflikter, der kan opstå, fx på særlige kurser, siger Jens Ole Larsen.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/fyring-var-ikke-uundgaaelig-efter-dom-for-vold

GDPR