Udtrykket 'at gå sukkerkold' betyder i daglig tale ofte blot at blive udmattet. Men det er først og fremest en lægefagligt præcist defineret tilstand, som for en fyret pædagog blev altafgørende.
Pædagogen arbejdede på et bosted for udviklingshæmmede og blev fyret sidste år efter en række tilfælde af uhensigtsmæssig adfærd over for både kolleger og beboere. Han klagede siden til Ligebehandlingsnævnet, fordi han opfattede det som en uberettiget fyring i forhold til sit handicap. Han var nemlig under behandling for diabetes - og lidelsen var skyld i, at han ind imellem går 'sukkerkold' og bl.a. bliver lettere irriteret. En omstændighed, han mente, at arbejdspladsen i højere grad burde have taget hensyn til. Nævnet kunne dog ikke give ham ret i klagen.
Pædagogen havde været ansat siden 2000, og i løbet af perioden havde han i flere omgange udvist 'uacceptabel adfærd', kørte for stærkt med beboere og reagerede hårdt og irriteret over for kolleger og beboere. I 2010 blev han under en sygefraværssamtale opfordret til at opsøge psykolog for at tackle sin stress.
Ved et gruppemøde i 2011, hvor flere episioder kom på bordet, fortalte han om sin sukkersyge, diabetes, og at han indimellem gik 'sukkerkold' - som en slags forklaring. Han fik flere klager på halsen over bl.a. vild kørsel, kom til tjenstlig samtale og blev siden frataget opgaven med at køre med beboere. I marts 2013 blev han fyret - og fritstillet - efter en grænseoverskridende og ydmygende episode, hvor han havde brugt fysisk magt og tvunget en beboer, hvis brøde havde været at snuppe en efterladt bolle, til at spytte bollen ud i en skraldespand.
Momentant hukommelsestab
Pædagogens klage over uberettiget fyring som handicappet hvilede på, at han som diabetes-patient var afhængig af en meget stram styring af sit blodsukker. Hans læge beskrev i en udtalelse, hvordan han i tilfælde af lavt blodsukker kan udvise 'meget uhensigtsmæssig adfærd i forbindelse med koncentrationsbesvær, irritation og bevidsthedssvækkelse'.
Det fremgik også, at ved 'typiske tilfælde, som medfører uhensigtsmæssig adfærd, vil lægfolk ikke altid opdage, der er noget galt, og patienten vil ikke have erindring om episoden, når den er overstået.' Altså en slags momentant hukommelsestab.
Nævnet erkendte sig enig i, at manden med sin dårligt regulerede diabetes faktisk kunne opfattes som handicappet i forskelsbehandlingslovens forstand. Men at hans adfærd var uforenelig med den pædagogiske praksis, vejede tungere. At hans anfald, hvor han kunne gå sukkerkold, kunne komme uden varsel, og uden at andre kan opdage, at der er noget galt, betød, at han ikke kunne passe sit pædagogiske arbejde.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.