
- Resultatet er et ja - det har vi fuldstændig respekt for. Jeg opfatter det ikke, som om vi har tabt. Vi har givet vores bidrag til den demokratiske proces, men flertallet har truffet en anden beslutning. Det bakker vi op om. Vi er en fælles forening, siger Ane Søegaard, formand for Frederiksberg Lærerforening, der har været meget aktiv i debatten på nej-siden til folkeskolen.dk
Hun er helt overbevist om, at alle har samme mål om at skabe bedre vilkår, uanset om man har stemt ja eller nej. Det er vejen derhen, de har været uenige om.
København sagde nej
I København stemte 53,9 pct. af medlemmerne nej og skiller sig dermed ud fra resten af landet sammen med Frederiksberg, Glostrup, Ballerup og Haderslev. Det overrasker formanden for Københavns Lærerforening, Jan Trojaborg, at resultatet i København blev et nej. Selv om forventningen var, at det ville blive tæt, er resultatet ikke til at tage fejl af. Jan Trojaborg ser dog flere positive elementer i aftalen.
- Nu kan man godt tale om aftaler, og det forpligter hver eneste kommune til at indgå i et tæt samarbejde med den lokale lærerkreds. Det har vi været i København, men det er der altså 2/3 del af kommunerne, der ikke har. Det er nu legalt at tale om tid, siger Jan Trojaborg.
Selv om overenskomsten ikke indeholder en ny arbejdstidsaftale, mener københavner-formanden alligevel, at OK 15 er et lille skridt i den rigtige retning.
KL: et specielt forløb
Hos KL er der stor tilfredshed med, at lærerne nu har sagt endeligt ja til en ny overenskomst, oven på det man kalder et specielt forløb, efter lockouten i 2013.
- Lærerne bakker op om det overenskomstforlig, som Lærernes Centralorganisation indgik med os for nogle uger siden. Jeg er sikker på, at vores aftale kommer til at styrke folkeskolen, sådan lyder meldingen fra Michael Ziegler (K), formand for KL's Løn- og Personaleudvalg.
I forbindelse med både konflikten i 2013 og de netop overståede overenskomstforhandlinger har arbejdstid og lokale aftaler været blandt de helt store emner. Og den nye overenskomst er hverken for eller imod de lokale aftaler.
- Der er anvendt en omhyggelig udvalgt formulering i den aftale, der er indgået. Nemlig at parterne er 'opmærksomme på adgangen til at indgå lokale arbejdstidsaftaler'. Deri ligger, at vi som KL ikke går ud og anbefaler kommunerne at lave lokalaftaler. Men vi går heller ikke ud og anbefaler kommunerne ikke at lave aftaler. Det tager kommunerne selv stilling til, om de mener, at der er behov for, siger Michael Ziegler til folkeskolen.dk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.