
Danskere på integrationsydelse bliver behandlet vidt forskelligt, alt efter hvor i landet de bor, skriver Avisen.dk på baggrund af at Integrationsministeriet for halvanden måned siden bad kommunerne genoptage sager om danskere på integrationsydelse. Ifølge Avisen.dk viser en række afgørelser, at sagsbehandlingen er vidt forskellig.
Ifølge ministeriet er det sager for 1.100 borgere, der skal genoptages efter at det viste sig at være i strid med EU-lovgivningen, at danske statsborgere sidste år kom på integrationsydelse, fordi de har boet et år ud af de seneste otte år i et andet EU-land. Deres sager skal genoptages og de skal have efterbetalt forskellen på den lave integrationsydelse og den ydelse, de ellers skulle have haft.
I Vordingborg, Faxe og Bornholm har borgere allerede fået tilbagebetalt penge efter ophold i andre EU-lande. Viborg og Haderslev har fastholdt borgere på integrationsydelse ved at henvise til, at de har tilbragt lang tid i et andet EU-land, viser de afgørelser som Avisen.dk har gennemgået.
KL: Hellere rigtigt end hurtigt
Ifølge lektor i socialret ved Aalborg Universitet, John Klausen, burde der ikke være den store forskel på sagsbehandlingen, og professor Jacob Nielsen Arendt fra KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, kalder det et problem, hvis landets kommuner tolker retningslinjerne om integrationsydelse forskelligt.
I KL har man ikke kendskab til, at kommunerne vurderer forskelligt. Men chefkonsulent Brian Siggaard fra KL's Center for Vækst og Beskæftigelse er ikke overrasket over, at visse kommuner ikke er begyndt at genbehandle sagerne. Efter at ministeriet vurderede forkert vurdering omgang, er det vigtigt at ramme plet denne gang:
- Det er vigtigere at gøre det rigtigt end at gøre det hurtigt, og det tager simpelthen tid. Mange af sagerne kan man ikke søge frem, og så er man nødt til at gøre det manuelt. Men det er da træls for både kommunerne og borgerne, når reglerne ikke bliver lavet ordentligt i første omgang, siger Brian Siggaard.
mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.