dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: Sigrid Nygaard, Polfoto.

Knapt halvdelen af asylansøgere er under 18 år

På to år er antallet af flygtningebørn, der kommer til Danmark, tredoblet. Og kommunerne får med korte sagsbehandlingstid børn, der har haft kortere tid 'til at lande'
10. NOV 2015 12.50

Antallet af flygtninge under 18 år, som søger asyl i Danmark, er steget markant de seneste år. Det viser en analyse fra ugebrevet Momentum, der udgives af KL. Analysen bygger på tal fra Udlændingestyrelsen, Danmarks Statistik og fra Eurostat, der er EUs statistiske kontor.

I første halvår af 2015 kom 3383 asylansøgere og familiesammenførte flygtninge under 18 år til Danmark. Dermed udgjorde de unge flygtninge 44 pct. af alle flygtninge. Der er dog ikke kun kommet flere unge flygtninge. De har det også dårligere end tidligere. Det vurderer Karen Marie Nielsen, leder af kompetencegruppen for integration i Hedensted Kommune.

- Børnene har flere og hårdere oplevelser med sig, og det gælder også for familiesammenførte. Desuden er flere af børnene traumatiserede på grund af egne oplevelser, hvor de førhen oftere var traumatiserede, fordi forældrene var det.

- Så vi har en stor og vigtig opgave med at finde og hjælpe de børn, der har brug for noget støtte ud over, hvad de selv kan leve sig ud af, siger hun til Momentum.

Vær opmærksom
At det er en stor opgave, som kommunerne står over for, understreges af Niels Svankjær Christiansen, som er udviklingskonsulent i Dansk Røde Kors:

- Sagsbehandlingstiden er skrumpet i asylsystemet, og det betyder, at den første integration på asylcentrene formindskes, og at kommunerne får nogle børn og unge mennesker ud, der har haft kortere tid til at lande efter deres flugt.

- Samtidig ved vi, at reaktionen fra de voldsomme oplevelser først kommer, når man har fået fast grund under fødderne, så kommunerne har god grund til at være meget opmærksomme på børnenes tilstand, og på om nogle kræver særlig støtte, siger han.

I første halvår af 2015 har 348 uledsagede børn og unge desuden søgt om asyl i Danmark.

Flygtningehjælp: Flygtningebørn får god hjælp i Danmark
Med skolepsykologer og trygge rammer er Danmark godt rustet til at hjælpe flygtningebørn med traumer.

- Der er rigtig mange kræfter i det danske samfund og i kommunerne til at håndtere de spørgsmål, der skal håndteres i forhold til flygtningenes traumer. Der er nok ikke mange samfund, der kan det bedre, siger Andreas Kamm til Ritzau.

- Trygge rammer er den vigtigste platform for, at de kommer sig godt over det, de har været igennem. Og så kan man jo ikke udelukke, at de også har brug for en særlig støtte fra skolepsykologer og andre fagfolk, der kan hjælpe dem.

Generalsekretæren for Dansk Flygtningehjælp er i Amman i Jordan, hvor han har besøgt en familie med ti børn. Hver dag forsøger faderen at finde mad til familien.

- Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at de problemer, vi tumler med i Danmark, er løsbare. Der er ingen sammenligning mellem, hvordan en tilværelse er i Danmark og i Mellemøsten, når man er flygtning. Tænk at komme i skole og have et sundhedssystem til rådighed. Og tænk, at der findes noget, der hedder en skolepsykolog og et behandlingssystem, så der er hjælp til at bearbejde de traumer, man måtte have med. Det ville være som at vinde i Lotto for en flygtningefamilie fra Mellemøsten.

Ritzau

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/knapt-halvdelen-af-asylansoegere-er-under-18-aar

GDPR