
KØBENHAVN: Angsten for ansvaret og de overvældende forandringer, der følger med at blive forældre, kan spottes som en regulær fødselsdepression allerede i graviditeten. Begge de vordende forældre kan blive ramt.
Derfor skal omkring 30 praktiserende læger i Indre By i København nu forsøge at opspore fødselsdepressioner hos kommende forældre allerede inden barnet bliver født. Pilotprojektet er forankret hos chefpsykolog på Rigshospitalet Svend Aage Madsen fra Klinik for Psykologi, Pædagogik og Socialrådgivning. Det skriver Politiken Lørdag.
- Vi tror på, at det kan lade sig gøre at spotte fædre og mødre, der er ramt af en fødselsdepression allerede i graviditeten. Det vil være en kæmpe hjælp, hvis vi kan sætte ind med støtte allerede inden fødslen. På den måde vil nogle kunne nå at komme på højkant, inden barnet kommer, siger Svend Aage Madsen til Politiken.
Han uddyber over for dknyt, at international forskning blandt gravide indikerer, at endnu flere kan opspores, hvis man screener allerede i graviditetens 7. måned. Han håber derfor, at forsøget med at lade praktiserende læger screene før fødslen, giver gode resultager.
- Forskningsresultater fra udlandet viser, at vi kan opspore det inden fødslen. På Rigshospitalet screener vi ikke for fødselsdepression før fødslen, men når forældrene kommer til jordmoderundersøgelser, kan vi se, om de har det skidt, siger han til dknyt.
International premiere
Det er første gang i Danmark, at der systematisk sættes ind på at opspore fødselsdepression under graviditeten. Og det er endnu ikke prøvet nogen steder i verden, at man arbejder direkte med screening, ligesom det er første gang i både dansk og international sammenhæng, begge forældre undersøges systematisk før fødslen, forklarer Svend Aage Madsen til dknyt.
Projektet, der betales af TrygFonden og Region Hovedstaden, vil forventeligt screene omkring 2.550 vordende forældre i de 18 måneder, det er budgetteret til.
- Hvis man spørger nybagte forældre om, hvad deres mor siger til, at de er blevet forældre, får man ofte hele fortællingen, hvis der er noget galt. I virkeligheden er samtalen om de relationelle problemstillinger langt vigtigere end de spørgeskemaer, vi i dag beder dem om at udfylde via sundhedsplejens screeninger. Men den grundige samtale er der sjældent rum til i den læge- og sundhedsplejeverden, som gravide og nybagte forældre mødes af, siger Svend Aage Madsen til Politiken.
Problemer varer langt op i børnelivet
Det kan give store konsekvenser for barnets udvikling, når mor eller far er ramt af fødselsdepressioner. Man ved at 10-15 pct. af mødrene og 7-10 pct. af fædrene til de 55.873 små nye danskere, som blev født i sidste år, har været eller bliver ramt af en fødselsdepression. Altså mere end 5.000 kvinder og 4.000 mænd.
Hos 40 pct. af de børn, der har en forælder, som har haft en fødselsdepression, vil man i større eller mindre grad kunne spore en effekt i vuggestue-, børnehave- eller skolealder. Typisk får børnene følelsesmæssige problemer, problemer med at indgå i relationer eller adfærdsproblemer, forklarer chefpsykologen.
Den datamængde, der indsamles med den kommende screening, skal blandt andet give indsigt i, hvorvidt der er forskel på kommende fædres og mødres reaktionsmønstre. Samtidig håber Svend Aage Madsen at kunne få viden om, hvorvidt symptomerne på en fødselsreaktion er de samme før fødslen som efter. De forældre, der via screeningen spottes med en fødselsdepression, vil som en del af pilotprojektet blive henvist til samtalebehandling hos særligt kvalificerede psykologer på Rigshospitalets klinik og eventuelt medicinsk behandling.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.