dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: Colourbox

Kommunal indsats er hovedelement i nyt boligudspil

Regeringens udspil for udsatte boligområder har fire hovedspor, og kommunernes viden udgør ét af de spor
13. MAJ 2013 11.23

By, bolig og landdistriksminister Carsten Hansen (S) peger på fire nye elementer, der skal forbedre indsatsen i de udsatte boligområder. Her er ministerens gennemgang af tiltagene, som alle supplerer allerede igangværende initiativer.

Justering af model
For det første ønsker regeringen at ændre på den model, vi bruger til at udpege de udsatte boligområder. Vi har i regeringen et mål om at reducere antallet af udsatte boligområder med 25 pct. i 2016 og 50 pct. i 2020. De mål kræver en årlig udpegning. Så enkelt er det. Der har fra nogle sider været kritik af, at der overhovedet er en liste, og jeg kan godt se, at det ikke ligefrem højner et områdes status at ryge på listen. Men jeg må også bare sige, at en ordentlig udpegning er med til at sikre en ordentlig prioritering af indsatsen.

Jeg mener ikke, at den nuværende udpegningsmodel er fintmasket nok til at indfange vigtige problemer som lavt uddannelsesniveau og lav indkomst i de forskellige boligområder. Derfor foreslår regeringen en ny model, så de udsatte boligområder bliver valgt ud fra, om de markerer sig negativt inden for mindst tre af følgende områder: Lav beskæftigelse, ringe integration, lav tryghed, lavt uddannelsesniveau og lav indkomst.

Værktøjskassen for permanente løsninger
For det andet samler regeringen de initiativer, der virker i en værktøjskasse. Hvert år bruges der ca. 220 mio. kr. fra Landsbyggefonden til boligsociale indsatser. Disse midler går til mange gode og virkningsfulde projekter. Men der er også projekter, som vi må sande har for lille varig effekt. Det er mit mål, at vi skal forebygge 'projektmageri', hvor effekten forsvinder, når konsulenterne forlader boligområdet, og vi skal i stedet understøtte projekter, der giver en blivende effekt og værdi. På den måde øger vi sandsynligheden for mere permanente løsninger. Jeg har fået mange henvendelser fra borgmestre og boligselskaber, der efterspørger en sådan værktøjskasse, og det er min forventning, at vi i sammenhæng med bedre rådgivning kan opnå endnu bedre resultater.

Boligorganisationer får kendskab til kriminelle
For det tredje skal vi have yderligere tiltag, der øger trygheden. Regeringen har allerede forstærket den politimæssige indsats med bl.a. øremærkning af ca. 250 mio. kr. frem til 2015 til især forstærket patruljering og klapjagt på banderne. Jeg har været i flere boligområder, hvor boligselskabet har efterspurgt mere effektive redskaber til at styrke indsatsen mod lejere, der overtræder straffeloven ved at udføre kriminelle handlinger i boligområderne.

Det har jeg lyttet til, og nu ændrer vi reglerne, så politiet kan videregive oplysninger til boligorganisationerne i de tilfælde, hvor en beboer i boligområdet er blevet straffet for en forseelse, som er begået i boligområdet. Samtidig giver vi boligorganisationerne i et samlet boligområde mulighed for at udveksle oplysninger med andre boligorganisationer i området om husordensovertrædelser. Det skal modvirke, at lejere, der er smidt ud af den ene boligforening bare flytter over i en anden boligforening inden for samme boligområde.

Samarbejde med store kommuner
For det fjerde vil regeringen indgå et tæt samarbejde og partnerskab med de fire største byer. En stor del af de udsatte boligområder i ligger i København, Odense, Aarhus og Aalborg. Borgmestrene i de fire kommuner arbejder meget intensivt med at få løst problemerne, og det vil jeg bestemt kvittere for. Det er min klare holdning, at løsningerne bedst findes i et tæt samarbejde mellem regeringen, boligselskaberne og kommunerne. Vi skal i fællesskab vurdere hvilke ting, der virker og samtidig vurdere, om der skal nye løsninger på banen.

Det fælles mål er at få fat om roden på de problemer, der er i de udsatte boligområder. Sandsynligheden for at vi når i mål med det forøges, hvis vi iværksætter en koordineret national og kommunal indsats. Med deltagelse af boligselskaberne kan vi vende udviklingen og bidrage til at reducere antallet af særligt udsatte boligområder. Kommunerne kan bidrage med viden om konkrete udfordringer og de kan samtidig forpligte sig til at gå forrest i en højt prioriteret og helhedsorienteret indsats.

For min del, vil jeg arbejde for at sikre gode rammebetingelser for nye løsninger. Jeg har f.eks. fået en klar melding om, at det skal gøres enklere og mere attraktivt for erhvervsvirksomheder at leje sig ind i de udsatte boligområder. Det agter jeg at finde en løsning på, for jeg er overbevist om, at det kan gøre de udsatte boligområder til en mere integreret del af byen og dermed tiltrække et bredere udsnit af den danske befolkning.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/kommunal-indsats-er-hovedelement-i-nyt-boligudspil

GDPR